Grontmij

Grontmij NV



26/06/02 - Spectaculair Natuur Activiteiten Centrum in Oostvaardersplassen

In april 2002 stemde Staatsbosbeheer in met het definitief ontwerp voor een nieuw bezoekerscentrum in de Oostvaardersplassen. Naar verwachting opent het centrum in 2004 zijn deuren voor het publiek. Grontmij is verantwoordelijk voor het gehele ontwikkelingsproces van start tot en met realisatie.

Door hun natuurwaarde zijn de Oostvaardersplassen slechts beperkt toegankelijk voor bezoekers. Het aan het bezoekerscentrum gelegen Oostvaardersveld wordt een soort etalage van het natuurgebied, inclusief water, struweel, grasland en grote grazers. Blikvanger wordt het nieuwe bezoekerscentrum, een 42 meter hoge observatiehut van waaruit het gehele plassengebied is te overzien. In de toren komen onder andere een winkel, een auditorium, een restaurant en vergaderruimtes. Sinds het jaar 2000 is Grontmij betrokken bij het ontwikkelingsproces. Grontmij begeleidt onder andere locatie-onderzoek, terreininrichting, ontwerp en realisatie. Internationale betekenis
Gezien de omvang van het project is een milieu effect rapportage (MER) nodig. Onlangs heeft Grontmij Flevoland daarvoor een startnotitie gemaakt. De Oostvaardersplassen zijn vooral voor wat betreft de vogelpopulatie een bijzonder natuurgebied in Europa. Het gebied heeft een internationale betekenis als broed- en rustgebied voor moerasvogels en watervogels. Uit de startnotitie MER bleek er nauwelijks verstoring te zijn voor de vogels.

De mini-Oostvaardersplassen zullen op termijn een toeloop krijgen van zon 300.000 bezoekers per jaar. De bouw van het bezoekerscentrum start waarschijnlijk in het voorjaar van 2003.

Meer informatie kunt u krijgen bij Björn Hutten, telefoon (0320) 289 145.


---