Gemeente Breda

26-06-2002

Milieuverslag 2001: samenwerken aan een goed milieu voor Breda

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week het Milieuverslag 2001 vastgesteld. Het verslag geeft een beeld van de vele activiteiten die zijn ondernomen om milieubeleid om te zetten in concrete resultaten. Daarbij zijn diverse successen te noemen. Zo verwierf de gemeente voor de tweede achtereenvolgende keer de eerste plaats bij de Nationale Duurzaamheidspiegel van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en is de Milieuvisie 2015 in samenwerking met burgers en externe partners gereed gekomen. Een recordaantal inzendingen voor de Milieuprijs met als thema Hoe smaakt Breda in 2015 zijn ingediend door diverse burgers en scholen. Verder is het water- en bodembeleid verwoord en zijn projecten daarvoor in volle gang. Ook zijn zaken als bodem, risicovolle bedrijven en geur(overlast) goed in beeld.

Water en Bodem, Geur en Geluid
Het Waterplan Breda en Zicht op de Bredase bodem vormen de basis voor respectievelijk het water- en bodembeleid. Het Waterplan is opgesteld en vastgesteld door de gemeente Breda, het Hoogheemraadschap van West-Brabant, het Waterschap Mark en Weerijs, Brabant Water en de provincie Noord-Brabant. Er zijn diverse werkzaamheden op het gebied van de riolering al uitgevoerd en ook werkzaamheden aan de Molenleij zijn afgerond. De grote bodemsanering van de Hoornwerkstraat is uitgevoerd evenals diverse andere saneringen.
Belangrijke onderleggers zijn gemaakt voor het beleid op het gebied van geur (Geurhinder op kaart) en geluid (afronding van de spoormilieukaart) in Breda.

Handhaving
Handhaving en veiligheid hebben in het verslagjaar veel aandacht gehad. Ook naar aanleiding van de rampen in Enschede en Volendam. De risicovolle bedrijven in Breda zijn bezocht. De horeca-gelegenheden in de binnenstad hebben ook een controle ondergaan trijdens de Actieweken Handhaving Binnenstad.

Zuidelijk vervoersknooppunt en grote infrastructurele werken Wat betreft de ontwikkeling van het Zuidelijk vervoersknooppunt is milieu niet alleen als kwaliteitsvraag van belang (hoe duurzaam, hoe groen wordt de stationsomgeving), maar is er ook de vraag hoe we erin slagen verschillende functies in de stationsomgeving op een acceptabele wijze met elkaar te verenigen. In 2001 is met hogere overheden gezocht naar oplossingen voor de problematiek van de externe veiligheid (zoals LPG over het spoor).
Grote infrastructurele werken vragen de nodige aandacht, ook vanuit de toepassing van het Bouw-stoffenbesluit. Is er voldoende grond voor de aanleg van de geluidswal en voor de woningen in Nieuw Wolfslaar? In 2001 is de discussie ontstaan over het milieuhygiënisch omgaan met de zogenaamde AVI-slakken in het tracé van de HSL/A16. Bij het inpassen van deze infrastructurele werken is ook rekening gehouden met onder meer inpassingszones en compenserende maatregelen op het gebied van natuur en water.

Afval, asfalt en energie
In 2001 is een derde Kringloopwinkel geopend (Vindingrijk), zijn als pilotproject afvalcontainers ondergronds geplaatst en is het stilste asfalt toegepast. Op energiegebied is de actie Zonnetje op school, op het werk en thuis in gang gezet en zijn zonnepanelen aan particulieren met gemeentelijke subsidie verkocht. Ook zijn belangrijke afspraken gemaakt om samen met projectontwikkelaars te komen tot vergaande milieudoelstellingen op energiegebied voor de nieuwe woonwijk Nieuw Wolfslaar.

Natuur
Om milieuvriendelijk onkruid te bestrijden is een grote publiekscampagne georganiseerd. Verder is de bomenverordening vastgesteld, waardoor monumentale en beeldbepalende bomen meer beschermd zijn. De vegetatie van Prinsenbeek is in kaart gebracht. Met deze vegetatiegegevens kan iets gezegd worden over de mate van verdroging, vernatting en vermesting.

Breda, 26 juni 2002

Voor meer informatie kunt u terecht bij de dienst Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu en Economische zaken, afdeling Milieuzorg leefomgeving, mevrouw N. Buitenweg (076) 529 4541.

Te downloaden :
mtmilieudefinimilieuverslag.doc