NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

RESULTAAT VAN DE NOM OVER 2001 IN DE PLUS

De NOM heeft het jaar 2001 afgesloten met een (kleine) winst van ¤ 0,1 mln.

Het jaar 2001 heeft in het teken gestaan van een sterke vertraging van de economische groei in Nederland. Ook aan bedrijven in Noord-Nederland is deze ontwikkeling niet ongemerkt voorbij gegaan, zij het dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat Noord-Nederland onevenredig wordt getroffen.

Ondanks dat het economisch tij niet mee zat (en wellicht juist daarom), heeft de NOM zijn functie goed kunnen vervullen. Ook dit jaar is gebleken dat de combinatie van kennis van het bedrijfsleven in de regio, beschikbaarheid van kapitaal en contacten met overheden en bedrijven tot goede resultaten kan leiden.

Het financieringsbedrijf behaalde een positief resultaat van ¤ 2,2 mln. Dit resultaat was voldoende om het (structurele) tekort op het ontwikkelingsbedrijf te dekken.
Het financieringsbedrijf versterkte aan 36 bedrijven participaties en achtergestelde leningen voor een totaalbedrag van ¤ 22,9 mln., waarbij naast grote investeringen in traditionele sectoren, zoals de scheepsbouw ook een groot aantal participaties bij starters o.a. in de ICT sector werd gedaan.

NOM ontwikkelingsprojecten ging onder andere van start met een nieuw vervolg op een groot meerjarig project (tot 2004) Toeleveren x Uitbesteden en begeleidde tevens een aantal nieuwe business development projecten.

NOM investeringsbevordering zag het bedrag aan nieuwe investeringen en strategische uitbreidingen toenemen van ¤ 335 mln. in 2000 tot ¤ 495 mln. in 2001. Hoewel het aantal projecten (16) wat lager was dan het gemiddelde over de afgelopen jaren, werd hiermee qua investeringsniveau een nieuw record gevestigd. Met deze investeringen zullen 1337 nieuwe arbeidsplaatsen gemoeid zijn (in 2000: 1440).

Groningen, 26 juni 2002