Rijksuniversiteit Groningen

Nieuwe elektronica op moleculaire schaal

Prof.dr.ir. Bart van Wees start een onderzoek naar superkleine elektrische draden en schakelaars. De draden zijn gemaakt van één of enkele moleculen en dienen als basis voor nieuwe materialen en componenten in elektronica. NWO en de RUG geven in totaal 1,5 miljoen euro PIONIER-subsidie. Het onderzoek richt zich op de moleculaire elektronica. Dit is een alternatief voor de huidige elektronica die op halfgeleiders is gebaseerd. De reken- en geheugencapaciteit van de huidige elektronica neemt nog wel toe, maar dit duurt niet lang meer. Binnen enkele jaren zijn componenten zoals transistors zo klein en bevatten ze zo weinig elektronen dat ze nog amper de elektronische stroom kunnen geleiden. Van Wees zal samen met de Groningse chemiegroep van prof. Ben Feringa moleculaire draden en moleculaire schakelaars gaan onderzoeken. Bijzonder is dat de onderzoekers zowel de moleculen ontwerpen als elektrisch doormeten.

Een tweede richting van het onderzoek bestudeert supergeleiding. Tot nu toe moeten materialen tot minstens honderd graden onder nul worden afgekoeld om supergeleidend te worden. De onderzoekers willen met moleculaire kristallen elektronische transistors maken. De moleculaire materialen kunnen relatief gemakkelijk supergeleidend worden gemaakt. Hierbij opent zich een nog onbestudeerd gebied in de fysica. Daarnaast kan met de nieuwe materialen supergeleiding bij hogere temperaturen worden bestudeerd. De Groningse onderzoekers werken samen met de Universiteit van Keulen

Bart van Wees (Nootdorp, 1961) behaalde zijn ingenieurstitel Technische Natuurkunde aan de TU Delft (1985). Zijn promotieonderzoek (1989, cum laude) betrof quantumtransport in mesoscopische halfgeleiders. Van 1991 tot 1998 werkte hij in de onderzoeksgroep van prof.dr.ir. Teun Klapwijk aan de RUG. In 2000 is Van Wees benoemd tot hoogleraar Mesoscopische (device)fysica aan de RUG. Hij leidt de onderzoeksgroep Fysica van Nanodevices. Deze groep maakt deel uit van de onderzoekschool Materialen Studie Centrum (MSC) van de RUG. Het onderzoek sluit aan bij het MSCplus-programma waarbij groepen van chemie, natuurkunde en biologie van de RUG werken aan de ontwikkeling van nieuwe functionele materialen en componenten.

Informatie

prof.dr.ir. Bart van Wees (RUG, Fysica van Nanodevices) tel. 050 3634933, fax 050 3633900,

e-mail wees@phys.rug.nl

Aspasia-subsidies