Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Pronk adviseert Rode Kruis over klimaat (26-6-2002)


Milieuminister Pronk wordt voorzitter van de
adviescommissie van het Rode Kruis Klimaatcentrum. Op 27 juni a.s. zal minister Pronk samen met de vice-voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis HKH Prinses Margriet, directeur van het Nederlandse Rode Kruis Jan Post en de heer John Mc Clure van het bestuur van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve maanverenigingen de symbolische oprichtingshandeling van het Rode Kruis Klimaatcentrum verrichten.

Het Rode Kruis Klimaatcentrum is gevestigd in Den Haag. Het klimaatcentrum is een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis in samenwerking met de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve maanverenigingen. Het klimaatcentrum is bedoeld om kennis over klimaat en weersextremen te benutten in de
hulpverlening.
Volgens wetenschappers zullen als gevolg van klimaatverandering de extreme weersomstandigheden wereldwijd toenemen. Hittegolven, droogtes, tropische cyclonen en extreme regenbuien zullen leiden tot onder andere meer ziektes, oogstverliezen, bodemerosie en modderlawines. Vooral ontwikkelingslanden zullen onevenredig zwaar getroffen worden.
Minister Pronk was in november 2000 in Den Haag en in juli 2001 in Bonn voorzitter van de klimaatconferentie (cop6). Onder zijn leiding werd er in Bonn een politiek akkoord gesloten over de uitvoering van het Kyoto Protocol.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7820&site=persbericht )


---