Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-167
Den Haag, 26 juni 2002

Antwoorden van de staatssecretaris van Financiën op vragen van de heer Veling over elektronische aangifte VRAGEN:

1.Op welke problemen is de Belastingdienst tot nu toe gestuit bij de elektronische belastingaangifte?
2.Is het waar dat:a. het voorkomt dat er kapotte diskettes (diskettes die te vaak hergebruikt zijn), aan de belastingplichtigen worden gestuurd;b. er nog steeds bij veel digitale aangiften problemen zijn met het lezen van de elektronische handtekening;c. er problemen zijn met het lezen van de gegevens in het algemeen;d. de aangifte per modem niet verstuurd kan worden wanneer de virusscanner aanstaat?Zo ja, hoe konden deze problemen ontstaan en hoe vaak komen deze problemen voor?
3.Is het computerprogramma dat nu door de Belastingdienst wordt gebruikt verouderd (o.a. Windows 3.1) en gebruiksonvriendelijk?
4.Wat zal er worden gedaan aan mogelijke herstelacties waarbij de belastingplichtigen geen nadeel zullen ondervinden? Hoe denkt u de problemen in de toekomst te voorkomen? ANTWOORDEN:

1.Het doen van elektronische aangifte is dit jaar bijzonder succesvol geweest.Dit heeft er toe geleid dat er een explosieve toename is geweest van de couponbrieven waarop de elektronische handtekening stonden vermeld.Een deel van de belastingplichtigen heeft deze couponbrief na de termijn die er voor stond, ingezonden. Er zijn klachten binnen gekomen na de verzending van brieven van de Belastingdienst waarin belastingplichtigen werden geïnformeerd dat de gebruikte handtekening afwijkt van de handtekening in het register van de Belastingdienst, of dat gebruikers vergeten waren hun handtekening te laten registeren. Uit een aantal klachten kwam ondermeer naar voren dat belastingplichtigen hun pincode al hadden ingezonden. Hieruit is de conclusie getrokken dat de rappelbrieven te vroeg zijn verstuurd. De Belastingdienst heeft vervolgens besloten een langer termijn in acht te nemen voor verzending van de rappelbrieven.

2.2a. Uit milieutechnische overwegingen streeft de Belastingdienst ernaar om zoveel mogelijk diskettes opnieuw te gebruiken. Hoewel een strikte kwaliteitscontrole wordt uitgevoerd, komt het sporadisch voor dat een diskette defect is of in het verzendproces defect raakt. Overigens zijn de diskettes ook ondanks een mechanisch defect vaak nog goed leesbaar. 2b. Er zijn geen problemen bij het lezen van de elektronische handtekening. 2c. In minder dan 0,1% van de gevallen kan de aangifte niet worden ingelezen. In dat geval wordt samen met de belastingplichtige een oplossing gevonden. Hetzij door het inzenden van een geprinte versie dan wel door het opnieuw indienen van de elektronische aangifte. 2d. De aangifteberichten worden verzonden met gebruikmaking van een elektronisch postprotocol. Sinds enige tijd zijn er virusscanners op de markt die scannen op uitgaande e-mail. Deze programma's geven een foutboodschap als het aangifteprogramma het aangiftebericht tracht te verzenden. Deze foutboodschap ligt niet aan het aangifteprogramma maar aan het virus-scanprogramma. Door het tijdelijk uitzetten van de scanfunctie op uitgaande e-mail kan de aangifte worden verzonden. Overigens is deze informatie te vinden op de website van de Belastingdienst. Er zijn geen gegevens hoe vaak dit probleem zich voordoet. Iedereen die de website van de Belastingdienst heeft geraadpleegd of naar de helpdesk gebeld heeft kon de aangifte alsnog via de modem verzenden.

3. De Belastingdienst streeft ernaar het aangifteprogramma voor een zo groot mogelijke doelgroep geschikt te maken. Daarom is het programma gebouwd als Windows 3.1 applicatie. Dit type applicatie draait ook goed op de nieuwere Windows besturingssystemen. Wel zijn er enkele beperkingen ten aanzien van de gebruikersinterface die al een paar jaar in beginsel hetzelfde is. Het programma zelf is beslist niet verouderd en naar het oordeel van de meeste gebruikers ook zeker niet gebruiksonvriendelijk. Aangezien steeds meer gebruikers over een 32 bits applicaties beschikken zal het programma het volgend jaar ook als applicatie voor Windows 98 en hoger beschikbaar zijn. Zodra het aantal gebruikers van de 16 bits versie onder de 50.000 gebruikers zakt zal deze applicatie evenals recentelijk bij de Dosversie is gebeurd, worden afgeschaft.
4. In de automatiseringssystemen zijn de termijnen voor het indienen van de pincode opgeschoven zodat ook later ingediende pincode's alsnog zijn verwerkt. Deze actie maakt het mogelijk om de aangiften op de normale wijze in behandeling te nemen. De belastingplichtigen die voor 1 april hun aangifte hebben ingediend, zullen voor 1 juli gewoon bericht ontvangen. Zij zullen geen nadeel ondervinden.De hele procedure van elektronische aangifte wordt geëvalueerd. Zo nodig zal dit leiden tot logistieke en communicatieve aanpassingen voor het komende jaar.