Gemeente Smallingerland

Monumentale bomen in Smallingerland (26-06-2002)

In Smallingerland staan veel waardevolle bomen: vanwege hun hoge leeftijd, stamomvang of omdat ze het straatbeeld harmoniseren. Ze geven zuurstof en zuiveren de lucht (een 100 jaar oude beuk kan b.v. zon 4800 m3 lucht per uur zuiveren!). Bomen nemen ook belangrijk plaats in binnen de omringende natuur: als broedplaats voor vogels, onderkomen voor insecten, schuilplaats voor kleine zoogdieren, etc. En dan kunnen bomen nog cultuurhistorisch van belang zijn: als herdenkingsboom bij Oranje-festiviteiten, vanwege hun mythologische of religieuze betekenis, als bakenboom of vanwege hun verleden in groepsverband binnen een veepestbosje.

inventarisatie
In de komende maanden zult u de vrijwilligers druk aan het werk zien in de dorpen van onze gemeente. Ze gaan in duos op pad gewapend met de nodige meetapparatuur om van alle bomen ouder dan 50 jaar een geboorteregister samen te stellen. Aan de hand van dit register zal een lijst van MONUMENTALE BOMEN worden samengesteld, welke beleidsmatige bescherming verdienen ongeacht wie de eigenaar is. Doel van deze activiteiten is het bevorderen van respect voor en behoud van deze monumentale bomen.

uw medewerking
Een gezamenlijke werkgroep van Smelnes Erfskip (cultuurhistorische vereniging)en IVN De Wâlden (vereniging voor natuur- en milieueducatie) coördineert deze vrijwilligers. U kunt ook de helpende hand bieden aan de bomeninventarisatie en wel op de volgende manier:
· Geef toestemming aan de vrijwilligers als zij aan u vragen om de oude boom in uw tuin of op uw (bedrijfs-)terrein te komen registreren.
· Geef tips omtrent oude, waardevolle bomen in onze gemeente door aan de coördinator: Jan van der Wal, tel. 0512 541 406 (werk) of 543 526 (privé)

· Meld u aan als vrijwilliger om ook zelf te gaan inventariseren. Bedenk wel dat een gemiddelde inzet van zon 2 dagen per maand wordt verlangd tijdens de periode dat er blad aan de bomen zit (i.v.m. de herkenbaarheid van de soort). Hoewel zoveel mogelijk gelegenheid wordt geboden te starten in de eigen directe woonomgeving, dient u verder te bedenken dat uiteindelijk de gehele gemeente moet worden geïnventariseerd. We verwachten dan ook zon 4 jaar bezig te zijn. Uiteraard wordt u pas op pad gestuurd na een korte introductiecursus.

We horen graag van u en rekenen op uw medewerking.