Ingezonden persbericht


Persbericht

Psy, tijdschrift over de geestelijke gezondheidszorg Nummer 8, verschijningsdatum 27 juni 2002

De wereld na 16 april: dossier roken

'Roken is mijn enige hobby, naarst Vlekje dan, m'n kat.' Dat zegt Tine Huisman (62) bewoner van de Woldenhof in het Friese Sneek. Elf patiënten deden mee aan de stoppen-met-roken-cursus. Eén haalde de eindstreep. Sinds de Tabakswet op 16 april is goedgekeurd door de Eerste Kamer is het definitief afgelopen met roken in openbare ruimtes. Voor de psychiatrie is dit een groot probleem, want er wordt niet alleen veel gerookt, voor veel mensen is het ook hun huis. Bij GGZ Oost Brabant wordt streng de hand gehouden aan het verbod op roken. Er wordt niet gedoogd en sociale controle moet de rest doen. In Delta Psychiatrisch Ziekenhuis betogen farmacologen en psychiaters dat stoppen met roken schadelijk kan zijn voor psychiatrische patiënten. 'Roken is een vorm van zelfmedicatie'. Daarom moet de Tabakswet in de psychiatrie niet zo rigoureus worden doorgevoerd. Trudie Tromp van verslavingskliniek De Jellinek vindt dit lariekoek. Psychiatrische ziekenhuizen zouden verplicht moeten zijn om de nicotineverslaving van hun patiënten te behandelen, vindt de verslavingsarts. Verder in dit dossier: Is roken een slechte gewoonte of een verslavingsziekte die behandeling behoeft? Stoppen met Zyban. Cijfers over roken in de ggz.

Mal practice
Psychotherapeuten vliegen elkaar in de haren over de werkzaamheid van kortdurende, geprotocolleerde therapieën om mensen met psychische klachten weer aan het werk te krijgen. Of om meer precies te zijn: er zijn ernstige twijfels over de diagnostiek en indicatiestelling. Bij arbeidsreïntegratiebureaus, zoals bijvoorbeeld de HSK Groep, werken veel jonge, net afgestudeerde psychologen met weinig werkervaring. Dat zegt psychotherapeute Stans Ligthart, die regelmatig patiënten op haar spreekuur krijgt die daar van de wal in de sloot zijn geraakt. 'Waar het op neer komt is dat die jonge werkkrachten kennelijk alleen in staat zijn het protocol af te werken en het huiswerk te controleren.' Cees Hoogduin, directeur van het arbeidsreïntegratiebedrijf HSK Groep, bestrijdt de kritiek. 'De HSK-therapeut moet netjes leren een diagnostisch interview af te nemen, de uitslag van de vragenlijsten die de patiënt dient in te vullen te bepalen, exposure-oefeningen voor te schrijven en de patiënt te motiveren de verstrekte adviezen uit te voeren. Daarmee helpen ze 65 á 80 procent van de patiënten verder.'

Revolutie in Brno
De bevlogen psychiater Lenka Vachková heeft in het Tsjechische Brno voor elkaar gekregen wat velen voor onmogelijk hielden. Ze zette een dienstencentrum op waar psychiatrische patiënten werken, leren en elkaar ontmoeten. Ze gaan samen op vakantie en familieleden vormden een eigen belangenorganisatie. Sindskort is er begeleid wonen. 'In mijn psychiatrisch ziekenhuis geloofden ze niet dat cliënten in gewone huizen konden wonen', vertelt Vachková die de afgelopen drie jaar tegen de stroom in is blijven doorvechten voor haar patiënten. Veel heeft ze gehad aan de succesvolle Tepla-training, een Nederlands exportproduct, dat Midden en Oost Europese werkers in de psychiatrie schoolden in rehabilitatie-methoden. De dertig deelnemers uit Estland, Hongarije, Tsjechië, Georgië en Bulgarije hebben inmiddels in hun eigen land tal van woon- werk en dagbestedingsvoorzieningen opgezet voor psychiatrische patiënten.

Psy 9 verschijnt 5 september.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon: 030 2874020
E-mail: redactie@psy.nl