Arcadis

PERSBERICHT

Arnhem, 27 juni 2002

ARCADIS DOET STRATEGISCHE NICHE OVERNAME IN SPANJE

ARCADIS' Spaanse dochteronderneming Grupo EP - waarin ARCADIS voor 50% participeert - heeft onlangs overeenstemming bereikt over de overname van het Spaanse bedrijf Casta. Casta is gespecialiseerd in het verlenen van facility management diensten voor hulpbehoevende senioren. De strategie van Casta is gericht op verbreding van het dienstenpakket naar meer algemene woonvoorzieningen voor senioren. Casta heeft een jaaromzet van ruim EUR 4 miljoen, heeft 140 mensen (grotendeels parttimers) in dienst en zo'n 340 bedden onder management. Financiële details met betrekking tot deze transactie worden niet bekend gemaakt.

De overname van Casta past in het streven van ARCADIS om de activiteiten op het gebied van facility management uit te breiden, waarbij op basis van langjarige contracten diensten worden geleverd. De markt waarin Casta opereert groeit snel vanwege een aantal oorzaken. Allereerst stijgt de gemiddelde leeftijd in Spanje en zal het land naar verwachting binnen enkele tientallen jaren het hoogste percentage senioren huisvesten van alle Europese landen. Daarnaast is er een instroom van ouderen vanuit andere Europese landen, aangetrokken door het milde Spaanse klimaat. Tenslotte maakt op dit moment slechts 3% van de Spanjaarden ouder dan 65 jaar gebruik van speciale voorzieningen, terwijl het Europees gemiddelde op 5% ligt. Het tekort aan voorzieningen met speciale zorgfaciliteiten bedraagt momenteel circa 170.000 bedden.

De overname past goed in de Spaanse activiteiten van ARCADIS en biedt toegang tot een aantrekkelijk nieuw marktsegment. "We hebben eerder ervaring opgedaan op het gebied van facility en project-management van waaruit we nu een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan Casta, vooral waar het gaat om technische expertise. Omgekeerd brengt Casta kennis in over het management van andere aspecten van dit type faciliteiten, zoals personeelsbezetting en management systemen voor de gezondheidszorg," aldus Luis Villarroya, directeur van Grupo EP. "Daarom zie ik deze acquisitie als een belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuwe business lijn en daarmee als een aantrekkelijke gelegenheid tot verdere diversificatie. Wij hebben activiteiten door heel Spanje en daardoor kunnen we Casta sneller laten groeien dan het zelfstandig zou kunnen."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS telt 8000 medewerkers, die met elkaar een jaarlijkse omzet van EUR 800 miljoen genereren. We zijn resultaatgericht, investeren voortdurend in onze kennis en vaardigheden, zodat we opdrachtgevers maximale waarde kunnen bieden in de vorm van haalbare oplossingen die bijdragen aan hun succes.