Imtech NV

Imtech Persbericht

27 juni 2002

Imtech versterkt telecom in diverse Europese landen
* Imtech neemt delen van Landis Public Networks in Duitsland en België over

* Imtech Telecom opent vestigingen in Engeland en Zweden
* Strategische samenwerking Imtech Telecom met Lucent Technologies en Alcatel

Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) deelt mede dat met Landis ICT Group GmbH (Duitsland) en Landis ICT Group N.V. (België) overeenstemming is bereikt over de overname van delen van de Duitse en Belgische bedrijfsactiviteiten van Landis Public Networks. Beide over te nemen delen gaan deel uitmaken van de divisie Imtech Telecom. De totale overnamesom bedraagt 0,5 miljoen euro. In Engeland en Zweden heeft Imtech Telecom daarnaast eigen vestigingen geopend, waarbij onder andere een aantal functionarissen van de voormalige Landis-vestigingen in die landen in dienst van Imtech is getreden. De totale verwachte omzet van deze activiteiten bedraagt circa 35 miljoen euro op jaarbasis. In totaal wordt de werkgelegenheid van 175 medewerkers veilig gesteld.

Tevens zal Imtech Telecom een strategische samenwerking aangaan met Lucent Technologies en Alcatel. Imtech Telecom zal Value Added Reseller en gecertificeerd Business Partner worden voor levering van netwerkoplossingen van zowel Lucent als Alcatel.

Daarnaast wordt Close the Gap overgenomen, waarmee Imtech Telecom een nieuw concept voor de aanleg van glasvezelnetwerken verwerft.

Landis Public Networks
De transactie in Duitsland bestaat uit de overname van de Network Services Support Division van Landis ICT Group GmbH te Düsseldorf. De overdracht omvat de met de bedrijfsactiviteiten verbonden activa, waaronder het onderhanden werk, de contracten, de service level agreements, het klantenbestand en intellectuele eigendomsrechten. De vestigingen te Düsseldorf en Berlijn zullen worden voortgezet. Circa 80 medewerkers zullen overgaan naar Imtech Telecom.

De transactie in België omvat de overname van diverse servicecontracten, waaronder het langlopende servicecontract waarmee het telefoonverkeer in circa 250 analoge centrales van KPN in Nederland in stand wordt gehouden. Circa 70 medewerkers van Landis zullen overgaan naar Imtech Telecom.

In Engeland en Zweden heeft Imtech Telecom eigen vestigingen geopend, waarbij onder andere een aantal functionarissen van de voormalige Landis-vestigingen in die landen in dienst van Imtech is getreden. In Engeland gaat het vooralsnog om 20 medewerkers en in Zweden om 5 medewerkers.

Strategische samenwerking met Lucent Technologies

Imtech Telecom zal Value Added Reseller en gecertificeerd Business Partner worden voor levering van netwerkoplossingen van Lucent Technologies in Europa. Hiertoe is Imtech in een vergevorderd stadium van onderhandeling om een team van 65 Lucent-specialisten en een aantal lopende servicecontracten van Lucent Technologies in Nederland, België en Engeland over te nemen.

Strategische samenwerking met Alcatel
Imtech Telecom zal een samenwerkingsovereenkomst met Alcatel tekenen, waarbij Imtech eveneens als Value Added Reseller rechtstreeks aan derden de netwerkoplossingen van Alcatel gaat leveren. Dit wordt gecombineerd met een contract voor preferred status als subcontractor voor opdrachtgevers die Alcatel zelf rechtstreeks blijft behandelen. De Fiber-to-the-Home oplossingen van Alcatel maken integraal deel uit van deze strategische samenwerking.

Fiber-to-the-Home netwerken
Een nieuwe ontwikkeling in de telecom is de aanleg van Fiber-to-the-Home netwerken. Dit zijn netwerken, waarbij snelle, geïntegreerde en multimediale (internet, telefoon, televisie) communicatie via glasvezeltechnologie in de woonkamer van de consument wordt gebracht. Imtech Telecom neemt de activiteiten over van Close the Gap, waarmee Imtech Telecom een nieuw concept voor de aanleg van deze glasvezelnetwerken verwerft. Tegelijkertijd heeft de gemeente Helmond aan Imtech Telecom opdracht gegeven tot een haalbaarheidstudie om vast te stellen of deze Fiber-to-the-Home technologie in de Kenniswijk Helmond tot stand kan worden gebracht.

Imtech Telecom: positieversterking in Europa
In de huidige consolidatiefase in de telecomindustrie voeren zowel telecom operators als productleveranciers vergaande maatregelen door om tot kostenreductie te komen. Het bouwen en onderhouden van mobiele en vaste netwerken behoort dan ook vaak niet langer tot hun kernactiviteiten. De markt zoekt samenwerking met financieel sterke en onafhankelijke System Integrators met voldoende schaalgrootte en Europese slagkracht die in staat zijn deze activiteiten over te nemen. Met de overname van de genoemde onderdelen van Landis Public Networks en de geopende vestigingen in Engeland en Zweden verkrijgt Imtech voldoende geografische dekking om als Europese partner voor telecom operators en productleveranciers, die veelal nu ook al klant bij Imtech Telecom zijn, te kunnen fungeren. Deze overnames, alsmede de samenwerking met Lucent Technologies en Alcatel en de eerste aanzet tot daadwerkelijke implementatie van de glasvezel Fiber-to-the-Home ontwikkeling in Nederland, dragen bij aan verdere positieversterking van Imtech Telecom in Europa.

One-stop-shopping vanuit Europees vestigingennetwerk

Additioneel voordeel is dat Imtech in de telecomindustrie naast ICT-oplossingen ook de diensten elektrotechniek (hoog-, midden- en laagspanning), werktuigbouw (koeling en ventilatie) en beveiliging (inbraak- en branddetectie, camerabeveiliging en brandblustechnologie) kan aanbieden. Dit maakt Imtech tot een complete telecomdienstverlener in Europa met de mogelijkheid tot one-stop-shopping met geïntegreerde technische diensten. In zowel vaste als mobiele netwerken. Met een netwerk van ruim 200 Europese vestigingen is Imtech in staat om op elke locatie in Europa activiteiten uit te voeren.