Korps: Friesland, plaats: Friesland 27-06-2002
Politieberichten van 26/6 (13.00 uur) tot 27/6 (07.00 uur)

Franeker: oplichting
Afgelopen maandag kreeg een 47-jarige inwoonster van Franeker een brief van een club, genaamd ABC, uit Venlo, waarin werd medegedeeld dat zij een geldbedrag had gewonnen in een geluksfestival. Volgens het schrijven was het rekeningnummer van de vrouw niet bekend en moest zij dit even opgeven alsmede het nummer van de creditkaart en tot wanneer deze kaart geldig was. Het geheel moest wel schriftelijk gebeuren. Uit informatie bleek dat achter deze club een bekende oplichter zat, die op deze manier via een incasso geld probeerde binnen te krijgen. De politie waarschuwt om niet op dit soort aanbiedingen in te gaan en beslist niet te reageren en een rekeningnummer door te geven.

Leeuwarden: inbraak autos
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Valeriusstraat. De ruit in het linker achterportier werd vernield. Uit de auto werd een autoradio weggenomen. De eigenaar, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Woensdag tussen 11.00 en 12.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de M.H. Trompstraat. Het portierslot aan de passagierszijde werd vernield. Uit de auto werd aan radio/cd-speler weggenomen, alsmede 2 cds en een beige leren jas. De eigenaresse, een 50-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Sint Annaparochie: aanrijding lichtgewonde
Woensdag omstreeks 13.30 uur reed een 29-jarige inwoonster van Vrouwenparochie met haar personenauto over de Middelweg Oost in de richting Sint Annaparochie. Zij zag dat een personenauto, bestuurd door een 34-jarige inwoner van Sint Annaparochie, voor haar stilstond. Toen zij wilde remmen, weigerden deze dienst te doen en reed zij tegen de auto aan, die voor haar stilstond. De inwoonster van Vrouwenparochie werd licht gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drogeham: autobrand
Woensdag omstreeks 15.40 brak brand uit in een personenauto, die geparkeerd stond op de Delte. Toen de bestuurder, een 28-jarige inwoner van Drogeham, zijn auto wilde starten, vloog deze spontaan in brand. De bestuurder kon ongedeerd het voertuig verlaten. Wat de oorzaak van de brand is geweest, is nog niet duidelijk, De brandweer heeft het vuur geblust, doch kon niet voorkomen dat de gehele wagen uitbrandde.

Leeuwarden: aanhouding na belediging
Een 20-jarige Leeuwarder is woensdag om 21.20 uur aangehouden wegens belediging van een politiebeambte. De man, die behoorlijk had gedronken, had eerder stennis gemaakt in een horecagelegenheid aan de Grote Hoogstraat, waarbij hij de eigenaar had geslagen. Deze eigenaar wast juist bezig de man naar buiten te werken, toen hij een passerende motoragent waarschuwde. De eigenaar wilde geen aangifte tegen de Leeuwarder doen, wel werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt wegens openbare dronkenschap. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring werd de Leeuwarder steeds agressiever en begon hij de motoragent en twee andere inmiddels gearriveerde politiebeambten te beledigen, De man werd daarop aangehouden en geboeid naar het politiebureau gebracht, waar hij werd ingesloten.

Lemmer: aanhouding
Een 34-jarige vrouw uit Lemmer is woensdag om 21.30 uur in haar woning aangehouden nadat ze een politiebeambte had aangevallen, De politie was bij haar aan de deur verschenen na herhaalde klachten over geluidsoverlast. Nadat men haar duidelijk had gemaakt dat ze een proces-verbaal zou krijgen en dat de geluidsinstallatie in beslag zou worden genomen, gooide ze ineens een geluidsbox naar een agent en probeerde deze aan te vallen. Ze werd daarop aangehouden en geboeid naar het politiebureau overgebracht. Ze werd daar ingesloten.

Heerenveen: motorrijder onderuit
Een 33-jarige motorrijder uit De Veenhoop is woensdag rond 21.oo uur gewond geraakt, toen hij op het verkeersplein bij Heerenveen onderuit ging. Hij kwam ten val door gladheid in een bocht en liep daarbij een gebroken arm op. Per ambulance werd naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd. Rijkswaterstaat heeft ter plaatse de weg schoon gemaakt.

Leeuwarden: aanhoudingen na vernielingen
Twee Leeuwarders van 17 en 18 jaar zijn donderdag om 02.15 uur op de Egelantierstraat aangehouden op verdenking van het vernielen van een aantal ruiten. Omstreeks genoemd tijdstip kreeg de politie een melding van een getuige die had gezien dat twee jongens ruiten ingooiden van het wijkgebouw Schieringen. Politieagenten die ter plaatse kwamen waren er getuige van hoe de twee verdachten gooiden naar het wijkgebouw, waarna ze vervolgens werden aangehouden en naar het politiebureau werden overgebracht. Uit een eerste onderzoek bleek dat er van het wijkgebouw vier en van een schoolgebouw aan de Schieringerweg eveneens vier ramen waren vernield.

Leeuwarden: auto in beslag genomen
Van een 24-jarige Leeuwarder is donderdag om 01.30 uur de auto in beslag genomen. De man werd bij een controle op Achter De Hoven staande gehouden, waarbij bleek dat hij een rijontzegging had tot begin 2003. Omdat de man al tweemaal eerder voor hetzelfde feit was bekeurd, werd ditmaal ook zijn auto in beslag genomen.

Zwaagwesteinde: inbraak bedrijf
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een tuincentrum aan de Bovenweg. De 44-jarige eigenaar uit Zwaagwesteinde was na een inbraakalarm ter plaatse gegaan en had een geopende deur ontdekt. Toen hij het terrein rond het bedrijf onderzocht, ontdekte hij een in naastgelegen weiland een aantal zakken met daarin onder meer een aantal uit het bedrijf afkomstige planten en goederen. De politie heeft de omgeving nog afgezocht, doch niets of niemand meer aangetroffen.

Wolvega: inbraak tankstation
In de winkel van een tankstation aan de Grindweg werd in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken. Van het pand werd een deur vernield, waarna een hoeveelheid rookwaar werd ontvreemd. De 32-jarige eigenaar uit Ossenzijl deed aangifte.

Leeuwarden: banden lek gestoken
Van voor zover bekend vier autos die op de Nieuwestad geparkeerd stonden zijn in de nacht van woensdag op donderdag de banden lek gestoken. De eigenaren zullen in de loop van donderdag aangifte doen.

Oudemirdum: eenzijdig ongeval
Een 17-jarige bromfietser uit Wijckel is donderdag om 04.00 uur bij een eenzijdig ongeval op de Jachtlusweg gewond geraakt. Het slachtoffer reed door onbekende oorzaak met zijn rijwiel tegen een boom en brak daarbij een been. Hij werd door een passant ontdekt, die een ambulance waarschuwde. Deze vervoerde hem naar het ziekenhuis in Sneek.

Bureau Communicatie: 058 8808272