Leefbaar Nederland


Leefbaar Nederland heeft oren naar plan Westerterp

Haitske van de Linde, Persbericht LN, 27 jun 2002

DEN HAAG - De woordvoerder voor verkeerszaken van de fractie Leefbaar Nederland in de Tweede Kamer, Dick Jense, is gematigd enthousiast over de bijdrage van LN-lid Westerterp; tolwegen op palen. Dit fenomeen bestaat al op meer plaatsen in de wereld en is juist voor ons land het bestuderen waard.

Het past goed in onze filosofie over dubbel grondgebruik. In ons krap bemeten land past het niet om te hooi en te gras rijstroken aan bestaande Rijkswegen toe te voegen. Een van de weinige alternatieven is dan ook gelaagd bouwen.

Wel moet zorgvuldig worden bekeken hoe en waar deze methodiek wordt toegepast. Er valt immers te verwachten dat door deze vormgeving grotere gebieden dan nu te maken zullen krijgen met luchtvervuiling door een wijdere verspreiding van uitlaatgassen.

Daarnaast zal ook moeten worden gekeken naar de mate van horizonvervuiling die door dit wegenontwerp zal ontstaan. Bij voorkeur zou de onderliggende weg verdiept moeten zijn aangelegd om de bovenweg niet al te veel boven het gemiddelde maaiveld te realiseren. Op die wijze kan dan ook voor een belangrijk deel worden tegemoet gekomen aan de genoemde negatieve elementen van dit idee.aldus Jense

Uiteraard waarderen wij het dat onze leden zo actief proberen bij te dragen aan het oplossen van de problemen in dit land. Dick Jense zegt hierover: Wij zijn natuurlijk een kleine fractie en daarom is het natuurlijk des te meer te prijzen als onze leden mee blijven denken en ideeën aandragen.

---

Vragen van het lid Jense (LN) aan de Minister van Verkeer en Waterstaat over het plan Landelijk netwerk van tolwegen op palen (Telegraaf 27 juni 2002)

1. Heeft u kennis genomen van bedoeld artikel?
2. Deelt u het idee dat dit plan een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de oplossing van het fileprobleem?

3. Is het juist dat u zich als Minister eerder positief heeft uitgelaten over het fenomeen dubbeldeks snelweg?
4. Kunt u aangeven of er eventuele (andere) plannen m.b.t. dubbeldeks snelwegen binnen uw ministerie bestaan; en zo ja, welke zijn dat?
5. Deelt u het standpunt dat bij de daadwerkelijke uitvoering van zulke wegen er bijzondere aandacht dient te worden besteed aan horizonvervuiling en de mogelijk wijdere uitstoot van uitlaatgassen?

6. Bent u bereidt het plan van LN-lid Westerterp -op ons verzoek- door hem in de betreffende commissie te laten presenteren?


-----einde persbericht-----
Den Haag, 27 juni 2002

Haitske van de Linde, voorlichter a.i.
fractie Leefbaar Nederland