Ingezonden persbericht


Leidschendam, 27 juni 2002

Na geslaagde proefperiode
DE ROBERT-FLEURY STICHTING GEBRUIKT NIEUWSTE TECHNIEK VOOR MOBIEL ELEKTRONISCH PATIËNTENDOSSIER

De nieuwste Pocket PC (XDA) van O2 (voorheen Telfort) past in een binnenzak en stelt de hulpverlener, waar dan ook in Nederland, in staat om binnen een paar seconden het actuele medische dossier van zijn patiënten te raadplegen of aan te passen. Daarmee beschikt de hulpverlener over dezelfde informatie als zijn collega's binnen de ziekenhuismuren. Dit is mogelijk dankzij GPRS, een nieuwe technologie voor datatransmissie via mobiele netwerken en een computerplatform, dat ervoor zorgt dat centrale elektronische patiëntengegevens via een mobiele terminal kunnen worden bekeken en veranderd. Na een geslaagde proefperiode van een half jaar, zijn 26 juni tweeëntwintig behandelaars van de Robert-Fleury Stichting uitgerust met de nieuwste Pocket PC. Binnen nu en een jaar zullen rond de tachtig medewerkers de beschikking krijgen over dit apparaat.

Proefperiode
De proefperiode en de doorstart is mogelijk geworden, dankzij de samenwerking tussen een applicatieontwikkelaar (Innovit uit Uithoorn), een Wireless Application Service Provider (UniXs Solutions uit Amsterdam) en het telecombedrijf O2. Adviezen en feedback van sociaal psychiatrisch verpleegkundigen gedurende de proefperiode hebben er mede voor gezorgd dat er nu een stabiele versie is van een Mobiel Electronisch Patiëntendossier. Naast sociaal psychiatrisch verpleegkundigen werken ook psychiaters en case-managers met de XDA:
Uit privacy overwegingen zullen de mobiele terminals zelf geen patiënteninformatie bevatten. De informatie bevindt zich namelijk in de beveiligde netwerkomgeving en is alleen toegankelijk voor de duur van de informatiesessie, en pas nadat de hulpverlener zich via de mobiele terminal geïdentificeerd heeft en geautoriseerd is. Bij verlies of diefstal zullen er dus geen gegevens op straat liggen.

Voordeel
De eerste resultaten laten zien dat het Mobiel Elektronisch Patiëntendossier leidt tot een toename van efficiëntie en kwaliteitsverbetering van de geleverde zorg. Vooral in crisissituaties kunnen actuele gegevens cruciaal zijn. De hulpverleners kunnen de XDA ook gebruiken voor het raadplegen van gegevens op internet zoals productinformatie over medicijnen, telefoonnummers, adressen en sites over welzijn en gezondheidszorg.

Robert-Fleury Stichting
De Robert-Fleury Stichting biedt eigentijdse en deskundige zorg aan mensen met psychiatrische problemen. Als Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis heeft de Robert-Fleury Stichting locaties in Leidschendam, Zoetermeer en Gouda. Vanuit deze locaties wordt korter en langer durende psychiatrische zorg geboden aan volwassenen en ouderen. De behandelingen zijn poliklinisch, in deeltijd en klinisch. De laatste vijf jaar heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar meer ambulant werken.

(einde persbericht)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Robert-Fleury Stichting

· dhr. M. Dekker, hoofd zorgadministratie 070-444 10 00, e-mail: m.dekker@robertfleury.nl
· dhr. R. Spraakman, sociaal psychiatrisch verpleegkundige 070-444 11 86, e-mail: r.spraakman@robertfleury.nl