Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

27 juni 2002

Provincies steunen Next Generation Fund

Alle provincies staan achter het NAJK-idee om een Next Generation Fund voor bedrijfsopvolgers in te stellen. De gedeputeerden van zes provincies zijn ook bereid om financieel bij te dragen aan zo'n fonds.

Op initiatief van het UAJK en de Utrechtse gedeputeerde Lokker is het Next Generation Fund besproken in het interprovinciaal overleg (IPO). Alle provincies staan achter het idee en de gedeputeerden van Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, Utrecht en waarschijnlijk ook Zuid-Holland willen ook aan het fonds meebetalen. Natuurlijk moeten de Provinciale Staten in de zes provincies daar nog over beslissen. De gedeputeerde Lokker (Utrecht) en Van Boxem (Gelderland) zullen zich nu namens alle provincies actief gaan inzetten voor een landelijk Next Generation Fund. Het is dan de bedoeling dat de helft van het benodigde geld uit Brussel komt en de andere helft door de landelijke en de provinciale overheid wordt betaald.

Next Generation Fund
De regeling voor bedrijfsopvolgers die er op dit moment ligt is volstrekt onvoldoende, vindt het NAJK. Daarom pleiten de jongeren ook voor het Next Generation Fund. Op het moment van overname ontvangt iedere jonge boer of tuinder een bedrag van 23.000 Euro. Na tien jaar wordt dat bedrag weer teruggestord in het fonds, zodat de volgende generatie jonge boeren en tuinders hier weer gebruik van kan maken. Uit onderzoek van het LEI blijkt dat de maatschapsperiode door het Next Generation Fund drie jaar verkort wordt.