Gemeente Heusden


2134 Heusdens kinderen ontvangen een oproep
Donderdag 27 juni vaccinaties tegen meningokokken C

Het ministerie van VWS biedt alle kinderen in de leeftijd van 1 t/m 18 jaar een gratis vaccinatie aan tegen meningokokken C. Dit doet zij, omdat het laatste jaar de meningokokken C infecties vaker voorkomen in Nederland dan vroeger.

De vaccinatie
De kinderen van 1 tot en met 5 jaar en de kinderen van 15 tot en met 18 jaar ontvangen begin juni een oproepbrief voor vaccinatie op 27 juni. Het gaat om zo'n 2.134 kinderen. Na de zomervakantie
-waarschijnlijk begin oktober- wordt de leeftijdsgroep van 6 tot en met 14 jaar gevaccineerd. Dit zijn in de gemeente Heusden zo'n 1.723 kinderen Zij ontvangen later een oproep. Het is dus niet nodig om hierover contact op te nemen met de GGD. De reden voor de keuze van 2 vaccinatiemomenten ligt in de beschikbaarheid van het vaccin. Er is niet voldoende vaccin beschikbaar om alle kinderen in een keer te vaccineren.

Kinderen ontvangen per post een envelop met een landelijke brief, een brief van de GGD met de oproeptijd en -lokatie, en een voorlichtingsfolder 'Da's goed gedaan'. De GGD verzoekt iedereen dringend zich aan de geplande oproepdatum en tijd te houden. Dit in verband met het vermijden van lange wachttijden.

Al gevaccineerd?
Kinderen die in het afgelopen jaar gevaccineerd zijn door de huisarts kunnen dit aangeven op de registratiestrook, die aan de oproepbrief zit. Ook zij ontvangen dus een oproep. In overleg met de huisarts of GGD kan eventueel, indien nodig, besloten worden het kind nogmaals te vaccineren. Kinderen die een bewezen meningokokkenziekte hebben doorgemaakt, moeten wel ingeent worden, omdat het doormaken van de ziekte onvoldoende bescherming geeft.

Vragen?
Heeft u vragen over de vaccinatie of meningokokken in het algemeen, dan kunt u een gratis landelijk informatienummer bellen: 0800 - 3008051. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 21.00 uur. Ook kunt u de speciale website van het ministerie van VWS raadplegen: www.vaccinatie.minvws.nl. Of de website van de GGD: www.ggdhartvoorbrabant.nl

Vaccinatie beschermt niet voor meningokokken B
De vaccinatie biedt alleen bescherming tegen meningokokken C. Dit is slechts 40% van het aantal meningokokkenziekten in Nederland. 60% van de gevallen betreft type B. Hier is helaas nog geen vaccin tegen. De GGD adviseert ouders daarom ook na de vaccinatie alert te blijven op de onderstaande ziekteverschijnselen: koorts gecombineerd met spierpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken gevolgd door hoofdpijn, vooral bij het buigen van de nek (nekstijfheid). Bij bloedvergiftiging komen daarbij: donkerrode vlekjes op de huid die niet weg te drukken zijn en sufheid. De GGD adviseert dat ouders bij bovenstaande verschijnselen meteen contact opnemen met de huisarts.