Gemeente Hoorn

19 juni 2002

Donderdag 27 juni: informatieavond vergunningparkeren Hoorn-Noord en Venenlaankwartier

Op donderdag 27 juni organiseert de gemeente een informatie- en inspraakbijeenkomst over de invoering van vergunningparkeren in het westelijk deel van Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Oosterkerk, Grote Oost 58. Voorzitter is wethouder mevrouw C. van Weel. Er komen in het gebied dat globaal wordt begrensd door de Koepoortsweg, de J. Poststraat, de Loniusstraat, de Abbingstraat, de Wilhelminalaan, de P. Florisstraat, de Van Beijerenstraat en de Draafsingel vergunningplaatsen voor bewoners en bedrijven en parkeerschijfzones voor bezoekers. Deze komen op strategische plaatsen, die in overleg met de belanghebbenden zullen worden gekozen. Over de omvang en locatie van de parkeerschijfzones is inspraak mogelijk. gebied vergunningparkeren Hoorn-Noord en Venenlaankwartier

Draagvlak De parkeerproblemen in Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier zijn al jaren punt van zorg. In 1998 heeft het gemeentebestuur op basis van een draagvlakmeting besloten om vooralsnog niet over te gaan tot invoering van vergunningparkeren. Na nieuwe signalen uit de wijk is in 2001 opnieuw een draagvlakmeting gehouden. Daaruit blijkt dat de problemen groot zijn en dat er in een groot deel van de wijk inmiddels draagvlak is voor de invoering van vergunningparkeren. Wel wordt aandacht gevraagd voor de positie van het parkeren door bezoekers. Inmiddels zijn parkeertellingen gehouden en voorstellen uitgewerkt: vergunningenplaatsen voor bewoners en bedrijven en betaalde plaatsen voor bezoekers in de vorm van parkeerschijfzones. Deze zones zouden in de buurt van bedrijven, wijkgebouwen en scholen moeten komen en evenwichtig over de wijk verdeeld moeten zijn. De tarieven komen op 50% van de tarieven die in de binnenstad gelden.

Koepoortsweg Deze benadering heeft gevolgen voor de bestaande parkeerschijfzone Koepoortsweg, destijds ingesteld als tijdelijke maatregel, met een maximale parkeerduur van 1 uur. De parkeerschijfzone zal met ingang van 2003 ingekrompen worden en bewoners en bedrijven zullen in plaats van een ontheffing een parkeervergunning nodig hebben. Voor de bedrijven aan de Koepoortsweg heeft dit tot gevolg dat zij in plaats van een ontheffing een parkeervergunning nodig hebben. Voor de bewoners aan de huidige parkeerschijfzone Koepoortsweg zijn de gevolgen gunstig.