Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persuitnodiging: Landgoed Loenen in EHS

24 juni 2002 -
Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij zal donderdag 27 juni symbolisch het landgoed De Heerlijkheid Loenen en de bijbehorende gebouwen in ontvangst nemen. Staatsbosbeheer zal het landgoed gaan beheren. Het landgoed, dat gelegen is aan de Waal, is circa tweehonderd hectare groot en bestaat verder uit een kasteel, koetshuis/orangerie en diverse boerderijen en schuren. De oorsprong van landgoed De Heerlijkheid Loenen en Huis Loinen is meer dan duizend jaar geleden. De laatste eigenaren van het landgoed, de familie Van Boetzelaer, hebben veel van de gebouwen en elementen in de tuin gerestaureerd. Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst.

De bezittingen zijn aangekocht door de Dienst Landelijk Gebied en zijn voor het overgrote gedeelte gefinancierd met gelden uit het Natuuroffensief. Het Natuuroffensief is bedoeld om de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) versneld te realiseren. Het kabinet heeft daarvoor vorig jaar 175 miljoen gulden beschikbaar gesteld.

Het landgoed vormt een schakel voor de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De aaneensluiting van natuurgebieden is belangrijk voor de uitwisseling van soorten en vergroting van leefgebieden. Het landgoed Loenen herbergt diverse soorten landschap. Er is een voor Nederland zeldzaam bostype: een nat essen- en eikenbos. Daarnaast bestaat het landgoed uit landbouwgronden, park en lanen. Ook ligt een gedeelte in de uiterwaarden van de Waal met weilanden en waterpartijen. Delen van de uiterwaarden zijn aangewezen in het kader van de Europese Vogelrichtlijn. Dat betekent dat de aanwezige vogels en hun leefgebieden extra beschermd zijn. Het Huis Loïnen, het koetshuis/de orangerie en de hoeve De Horreweide zijn allen beschermd Rijksmonument.

Het gebied blijft opengesteld voor publiek en is van de belang als recreatiemogelijkheid voor de bewoners rond het stedelijk knooppunt Arnhem/Nijmegen. De gebouwen op het terrein zullen zoveel mogelijk hun huidige functie behouden. Voor de vrijkomende gebouwen zal een passende functie worden gezocht

Voor deelname aan het programma + terreinbezoek graag opgeven bij: Mariska Kiewiet de Jonge, voorlichting Staatsbosbeheer, m.kiewitdejonge@sbb.nl of 06-51218193

Programma:
09.30 - 09.45 Ontvangst
09.45 - 10.00 Toespraak door familie Boetzelaer

10.00 - 10.15 Symbolische overdracht landgoed aan staatssecretaris Faber
10.15 - 10.30 Toespraak staatssecretaris Faber
10.30 - 11.30 Terreinbezoek en toelichting voor de pers