CDA

Eerste Kamerfractie tegen verruiming bevoegdheid politierechter, wil meer rechters en officieren.

Door de toename van het aantal strafzaken ontstaat er een tekort aan rechters. Belangrijke oorzaak zijn de bolletjesslikkers. De minister van Justitie wilde daarom meer zaken laten behandelen door de politierechter in plaats van de meervoudige kamer van de Rechtbank (twee beroepsrechters plus een rechter-plaatsvervanger).

De minister wil de grens van de strafeis verhogen van 6 naar 12 maanden. Zelf zegt de minister, dat dit ten koste zal gaan van de kwaliteit (drie weten meer dan één), maar de capaciteitsnood is hoog.

Zowel in de Tweede Kamer als in de Senaat is gevraagd naar het te verwachten effect van de wetswijziging. Eerst hield de minister zich op de vlakte, maar pas in de Eerste Kamer noemde hij cijfers. Te denken viel aan 1000 zaken extra. In 2001 nam de werkvoorraad van de rechtbanken echter met 13.000 zaken toe. De verwachting is, dat dit jaarlijkse aantal eerder nog zal groeien dan dalen. Zelfs als de minister aan de hand van de thans door de minister verschafte cijfers aan de voorzichtige kant is, komt de CDA-fractie in het beste geval aan een aantal van ca 11.000, maar vermoedelijk niet meer dan ca. 7.000 extra zaken per jaar. Bij een totaal van 150.000 zaken die in 2001 binnenkwamen; bij een groei van 13.000 zaken of meer daar bovenop, is deze verschuiving van zaken naar de politierechter geen echte bijdrage aan het capaciteitstekort bij de rechterlijke macht. De prijs - vermindering van de kwaliteit van de rechtspraak is dan ook te hoog voor deze geringe opbrengst in extra zaken.

De enige goede oplossing is dan ook vergroting van het aantal rechters en officieren van Justitie. De noodzaak daarvan blijkt ook uit een vergelijking met de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen (17 miljoen) inwoners. Daar zijn ruim twee maal zoveel rechters en officieren die ca 2 maal zoveel zaken afdoen als in Nederland, aldus senator Rob van den Beeten