PROCESBUR. BIB. VERNIEUWING
http://www.bibliotheekvernieuwing.nl

Persbericht

Bibliotheken willen 204 miljoen euro voor vernieuwing

De openbare bibliotheken in Nederland willen de komende vier jaar 204 miljoen euro extra investeren in vernieuwing en verbetering van hun vestigingen. Dat verzoek heeft de voorzitter van de stuurgroep Bibliotheken, de Zuid-Hollandse commissaris van de Koningin Jan Franssen, overgebracht aan kabinetsinformateur Donner en de Tweede Kamer.

De openbare bibliotheek moet zich de komende jaren verder ontwikkelen tot een belangrijke factor in het lokale culturele, educatieve en maatschappelijke leven. Betere samenwerking met onderwijs, musea, archieven, podia, boekhandels en andere culturele, educatieve en maatschappelijke voorzieningen zijn daarvoor noodzakelijk.

In een recent afgesloten convenant hebben landelijke, provinciale en lokale overheid en de bibliotheekbranche, vertegenwoordigd door ministerie van OCenW, IPO, VNG en NBLC, tot vernieuwing van het Nederlandse bibliotheekstelsel besloten.

De investeringen moeten vooral door overheden worden opgebracht. Het zwaartepunt moet bij de rijksoverheid liggen, omdat de huidige decentrale budgetten een dergelijke investering niet toestaan.