Gezondheidsraad

PERSBERICHT

---

Beoordeling van rhodium en rhodiumverbindingen op kankerverwekkendheid

Vandaag is een rapport verschenen, dat is opgesteld op verzoek van de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dit rapport beoordeelt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad rhodium en rhodiumverbindingen op kankerverwekkende eigenschappen voor de mens bij beroepsmatige blootstelling.

Rhodiumtrichloride en driewaardige rhodiumionen in oplossing

De kankerverwekkende eigenschappen van de in wateroplosbare vorm van rhodiumtrichloride zijn slechts in beperkte mate onderzocht. Op grond van de beschikbare gegevens is de commissie echter van mening dat waakzaamheid is geboden. Zij adviseert daarom rhodiumtrichloride te classificeren als verdacht kankerverwekkend voor de mens (overeenkomend met categorie 3B van de Europese Unie). De commissie adviseert verder deze classificatie in 3B ook te laten gelden voor alle rhodiumverbindingen die driewaardige rhodiumionen in oplossing genereren.

Overige rhodiumverbindingen en metallisch rhodium

De kankerverwekkende eigenschappen van de overige rhodiumverbindingen, inclusief de in wateronoplosbare vorm van rhodiumtrichloride en metallisch rhodium, zijn onvoldoende onderzocht. De commissie meent daarom dat deze stoffen niet geclassificeerd kunnen worden.

De bevindingen van de commissie, geformuleerd in de door de Europese Unie vastgelegde bewoordingen, dienen als uitgangspunt voor de officiële classificatie als kankerverwekkende stof, bedoeld in art. 4.11 van het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Nadere inlichtingen verstrekken dr JM Rijnkels, tel. (070) 340 66 31 (e-mail Jolanda.Rijnkels@gr.nl) en dr ASAM van der Burght, tel. (070) 340 70 17 (e-mail A.vd.Burght@gr.nl).

Datum: 27 juni 2002

---