---

Ministerie van Defensie



---

Marechaussee begeleidt charter-uitzetting

27-06-2002

De Koninklijke Marechaussee heeft in opdracht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op 26 juni een groep van zevenendertig uitgeprocedeerde Nigeriaanse en Kameroenese asielzoekers begeleid tijdens een uitzetting naar Lagos (Nigeria) en Douala (Kameroen). Hiervoor is door de IND een chartervlucht georganiseerd. Het is de elfde charteruitzetting die dit jaar door de Marechaussee wordt uitgevoerd.

Bij de uitzetting waren 74 marechaussees belast met de begeleiding van de uit te zetten personen. De uitzetting is rustig verlopen. De uitzetting is door de Marechaussee en de IND voorbereid in Nigeria en Kameroen. Alle uit te zetten personen zijn door de Nigeriaanse en Kameroenese autoriteit geaccepteerd en toegelaten.

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor het begeleiden van vreemdelingen. Eerder dit jaar zijn via charteruitzettingen al enkele honderden vreemdelingen het land uitgezet in opdracht van de IND. Zo zijn er chartervluchten ingezet naar Kongo, Kameroen, Nigeria, Roemenië, Suriname, Togo, Kosovo en Bulgarije. De IND kiest in toenemende mate voor uitzettingen per charter. Gestreefd wordt naar twee charteruitzettingen per maand. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid. Uitzettingen per charter zijn mogelijk door een samenwerkingsverband tussen IND, Koninklijke Marechaussee, Vreemdelingendiensten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.