European Commission

IP/02/942

Brussel, 27 juni 2002

Commissie beëindigt onderzoek naar UEFA-regel inzake meervoudig eigenaarschap van voetbalclubs

De Europese Commissie heeft een onderzoek naar de UEFA-regel inzake meervoudig eigenaarschap beëindigd. Volgens deze regel mag een bedrijf of persoon niet de direct of indirect zeggenschap hebben over meer dan één van de clubs die aan een UEFA-competitie voor clubelftallen deelnemen. Het onderzoek was ingesteld naar aanleiding van een formele klacht van ENIC Plc, een beleggingsmaatschappij met belangen in 6 clubs. De klacht is afgewezen.

Over dit geval zei Mario Monti, lid van de Commissie en belast met concurrentie: Het belangrijkste doel van de UEFA-regel is de integriteit van de competitie te beschermen, met andere woorden situaties te voorkomen waarin de eigenaar van twee of meer aan de competitie deelnemende clubs in de verleiding zou komen om wedstrijden te manipuleren. Hoewel de regel theoretisch onder artikel 81 van het EG-Verdrag zou kunnen vallen, is hij bedoeld om ervoor te zorgen dat sportcompetities eerlijk verlopen, hetgeen in het belang is van het grote publiek en de voetbalsupporters in het bijzonder.

Op 18 februari 2000 diende ENIC(1)
een klacht in tegen de UEFA, de regelgevende instantie van het Europese voetbal, over haar regel inzake de "integriteit van de UEFA-competities voor clubelftallen: de onafhankelijkheid van de clubs". Volgens deze regel, die in 1998 door het Uitvoerend Comité van de UEFA werd aangenomen, mogen twee of meer clubs die aan een UEFA-competitie voor clubelftallen deelnemen niet direct of indirect in handen zijn van dezelfde entiteit of door dezelfde persoon worden geleid.

ENIC was van mening dat deze regel de concurrentie vervalst door investeringen in Europese clubs te verhinderen en te beperken.

Na een zorgvuldige analyse is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de UEFA-regel weliswaar een besluit van een ondernemersvereniging is, en dus theoretisch onder het verbod van artikel 81, lid 1, van het EG-Verdrag valt, maar gerechtvaardigd is gezien de noodzaak om de integriteit van de competities te waarborgen.

Het is de taak van de sportorganisaties om hun tak van sport te organiseren en te bevorderen, met name wat betreft de spelregels, zoals het aantal spelers van een voetbalteam of de grootte van de doelpalen. Het Hof van Justitie heeft meermaals geoordeeld dat de economische aspecten van sport onder het Gemeenschapsrecht vallen, maar ook erkend dat bij de toepassing van de Verdragsregels rekening moet worden gehouden met de speciale kenmerken van deze sector.

In het geval van de UEFA-regel inzake meervoudig eigenaarschap heeft de Commissie vastgesteld dat hij niet beoogde de concurrentie te vervalsen, maar de integriteit van de door de UEFA georganiseerde competities te waarborgen.

In elk geval gaat de beperking van de vrijheid van handelen van clubs en beleggers die de regel meebrengt, niet verder dan nodig is om het rechtmatige doel ervan te bereiken, namelijk de bescherming van de onzekerheid van de uitslagen in het belang van het publiek.

Dit besluit maakt duidelijk dat een regel die mogelijk de handel ongunstig beïnvloedt, buiten de reikwijdte van de mededingingsregels kan vallen, mits hij niet verder gaat dan nodig is om het rechtmatige doel te bereiken en op een niet-discriminerende wijze wordt toegepast.

De Commissie heeft de klacht van ENIC afgewezen. De onderneming heeft twee maanden de tijd om te beslissen of zij de analyse van de Commissie voor het Hof van Justitie in Luxemburg wil aanvechten.

Voor meer informatie over de analyse van de Commissie van andere zaken die met sport verband houden: zie het recente besluit inzake de verkoop van de uitzendrechten op de Champions League (IP/02/806) en het algemene document over de toepassing van de mededingingsregels van de EU op sport (MEMO/02/127).

(1)
ENIC heeft belangen in zes clubs Glasgow Rangers FC in Schotland (25,1%), FC Basel in Zwitserland (50%), Vicenza Calcio in Italië (99,9%), Slavia Praag in Tsjechië (96,7%), AEK Athene in Griekenland (47%) en Tottenham Hotspur in Engeland (29,9%)