Ministerie van Justitie

Justitie zet Nigerianen en Kameroeners uit per charter 27 juni 2002

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een groep van 33 illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers via een chartervlucht gedwongen laten uitzetten naar Nigeria (24) en Kameroen (9). De uitzetting is voorbereid door medewerkers van de Marechaussee en de IND in Nigeria en Kameroen. Met de ambassades van de betreffende landen is samengewerkt om de identiteit en nationaliteit van de betrokkenen vast te stellen en de benodigde reisdocumenten te verkrijgen. De vaststelling van identiteit en nationaliteit is namelijk een voorwaarde voor de terugname door het land van herkomst.

Het merendeel van de uitgezette personen verbleef reeds enige tijd in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. De uitzetting vond plaats onder begeleiding van functionarissen van de Koninklijke Marechaussee. De Marechaussee is verantwoordelijk voor het escorteren van de vreemdelingen en voor de beveiliging in het vliegtuig.

Deze vlucht is in totaal de elfde gedwongen uitzetting per charter in 2002. Eerder dit jaar heeft de IND via charters al in totaal enkele honderden vreemdelingen laten uitzetten. De IND kiest in toenemende mate voor een gedwongen uitzetting per charter. Gestreefd wordt naar 2 charters per maand. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid waar gedwongen terugkeer nadrukkelijk onderdeel van uitmaakt. Zo zijn er dit jaar onder meer charters geweest naar Kongo, Nigeria, Kameroen, Roemenië, Suriname, Togo, Kosovo en Bulgarije.

De uitzetting per charter is een samenwerkingsverband tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Vreemdelingendienst, de Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Directie Voorlichting