Productschap Tuinbouw

Verwerking van groente neemt dit jaar toe door kleine voorraden

De gecontracteerde oppervlakte met groente bestemd voor industriële verwerking is dit jaar twaalf procent groter vergeleken met 2001. Dit seizoen staat er ruim 20.700 hectare met groente in Nederland onder contract tegen een kleine 18.500 hectare in het afgelopen jaar. De groei van het areaal is een gevolg van de kleine voorraden groenten bij fabrikanten. Dat concludeert het Productschap Tuinbouw (PT) op basis van de jaarlijkse enquête onder fabrikanten en commissionairs, die groenten op contract laten telen.

Vorig jaar vielen door de weersomstandigheden de kilo-opbrengsten tegen. Daarnaast waren begin 2002 de verse groenten goed aan de prijs. Hierdoor namen de verkopen van verwerkte groenten (blik/glas of diepgevroren) toe. De huidige voorraden zijn op dit moment aan de krappe kant, waardoor de fabrikanten dit jaar meer product nodig hebben vergeleken met voorgaande seizoenen.

Doperwten en sperziebonen zijn qua oppervlakte de twee belangrijkste gewassen voor de verwerkende industrie in ons land. Van beide producten groeide het areaal in 2002 met respectievelijk 21 en 18 procent vergeleken met vorig jaar. Het areaal doperwten onder contract is dit jaar met ruim 6.400 hectare alleen al met 1.200 hectare gegroeid. Bij sperziebonen kwam er dit seizoen 800 hectare bij in vergelijking met 2001.

Een ander belangrijk product voor de verwerkers is peen. Van de rassen Amsterdamse bak en Nantes werd door de telers in dit voorjaar in totaal bijna 300 hectare meer op contract gezaaid dan in het afgelopen jaar. Ook wil de industrie in 2002 weer meer schorseneren verwerken vergeleken met de twee voorgaande seizoenen. De gecontracteerde oppervlakte van dit gewas kwam dit jaar uit op bijna 1.060 hectare tegen ruim 800 hectare in 2001.

De gecontracteerde oppervlakte met spinazie bedraagt dit jaar in totaal bijna 2.000 hectare. De teelt in het voorjaar of zomer groeide met zes procent tot 1.148 hectare. De herfstteelt van spinazie blijft dit jaar naar verwachting steken op 820 hectare; een teruggang van een kwart in vergelijking met het zeer ruime areaal in 2001. De belangstelling van de fabrikanten voor tuinbonen is dit seizoen opvallend groot. In totaal werd ruim 900 hectare gecontracteerd tegen 740 hectare in 2001.