Het Nederlandse Rode Kruis

26 juni 2002
Nederlandse Rode Kruis lanceert internationaal Klimaatcentrum

Het Nederlandse Rode Kruis start deze week het Rode Kruis Klimaatcentrum. Het centrum, gevestigd te Den Haag, is het antwoord van het Rode Kruis op een van de grootste problemen van deze eeuw: de klimaatverandering die jaarlijks tientallen miljoenen mensen hard en vaak zelfs dodelijk zal treffen. De organisatie wil met dit centrum een brug slaan tussen klimaatwetenschap en hulpverlening. Het Nederlandse Rode Kruis richt het centrum op in samenwerking met de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en
Rode-Halve-Maanverenigingen (IFRC). De heer Jan Pronk, demissionair minister van VROM, is voorzitter van de Adviescommissie van het Klimaatcentrum.

De aarde warmt op en het klimaat verandert. De afgelopen eeuw is de gemiddelde temperatuur 0,6 graden Celsius gestegen en naar verwachting komt daar deze eeuw nog 1,5 tot bijna zes graden bij. Wetenschappers verwachten dat dit zal leiden tot meer extreme weerssituaties, zoals hevige regenval en langdurige droogtes. Oogsten zullen mislukken, er zullen meer hittegolven voorkomen en ziektes als malaria en dengue zullen oprukken naar nieuwe gebieden, waar mensen minder weerstand hebben. Miljoenen mensen zullen als gevolg van de stijging van de zeespiegel moeten verhuizen. De armste landen zullen het meest te lijden hebben. Zij hebben nauwelijks middelen om zich te weren en hun economieën zijn veelal gebaseerd op de landbouw, een weersgevoelige sector.

Het Klimaatcentrum heeft tot doel kennis op het gebied van klimaat en weersextremen te benutten in de hulpverlening. Kennisuitwisseling moet ertoe leiden dat de invloed van klimaatverandering op het ontstaan en de intensiteit van natuurrampen hoger op de agenda van beleidsmakers en uitvoerende organisaties komt te staan. Het centrum zal bevorderen dat klimaatdeskundigen, hulporganisaties en overheden gezamenlijk concrete initiatieven ontwikkelen om de weerbaarheid van de bevolking in rampgevoelige gebieden en situaties te vergroten.

Volgens het Rode Kruis ligt de nadruk wereldwijd te veel op noodhulp, hulp ná een natuurramp, en te weinig op programma´s die de bevolking wapenen voordat de ramp plaatsvindt. De praktijk leert dat een goede voorbereiding tot minder slachtoffers en schade leidt. Het planten van bossen gaat erosie en daarmee wateroverlast tegen. Het inrichten van waarschuwingssystemen zorgt ervoor dat mensen tijdig zichzelf, goederen van waarde en vee in veiligheid kunnen brengen. Het bouwen van orkaanbestendige huizen en opslagplaatsen voor hulpgoederen redt mensenlevens en beperkt de schade. Het Klimaatcentrum zal Rode-Kruis- en Rode-Halve-Maanverenigingen overal ter wereld ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van dergelijke projecten.

De eerste activiteit van het Rode Kruis Klimaatcentrum is de internationale conferentie over klimaatverandering en de voorbereiding op natuurrampen, die deze week plaatsvindt in Den Haag. Tijdens de conferentie, die georganiseerd wordt in samenwerking met de IFRC en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, komen zo´n 150 klimaatwetenschappers, hulpverleners en beleidsmakers bijeen om te bespreken hoe de invloed van klimaatverandering op mensen in rampgevoelige gebieden beperkt kan worden.