Ingezonden persbericht

Persbericht

Den Haag, 27 juni 2002

Plaatsing van antennes door duidelijke afspraken beter geregeld

Rijksoverheid, VNG en mobiele operators eens over samenwerking

De vijf operators van mobiele telefonie in Nederland (Ben, Dutchtone, KPN Mobile, O2 en Vodafone) hebben vandaag een convenant gesloten met het Rijk en de VNG waarin zij duidelijke afspraken maken over het - onder strikte voorwaarden - vergunningsvrij plaatsen van antenne-installaties tot 5 meter hoogte. Door de gemaakte afspraken weten operators en gemeenten veel beter welke regels gelden bij het plaatsen van antennes.

Voor de mobiele netwerkoperators is het voornaamste winstpunt van het convenant dat het proces van plaatsing van antennes nu op nationaal in plaats van gemeentelijk niveau wordt geregeld en daardoor voorspelbaarder en voorspoediger kan verlopen. Dat is een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen voldoen aan de explosief gegroeide vraag naar mobiele bereikbaarheid.

Het convenant is een belangrijk onderdeel van het Nationaal Antennebeleid. Doel van dit beleid is het stimuleren en faciliteren van de bouw van antenne-installaties, rekening houdend met volksgezondheid, leefmilieu en veiligheid.

De drie belangrijkste zaken die in het convenant worden geregeld: Operators zullen antenne-opstelplaatsen waar mogelijk delen. Gemeenten worden vooraf geïnformeerd met een zogenaamd plaatsingsplan dat informatie bevat over bestaande en geplande antennes van alle operators. Tenslotte zullen de operators als zij een antenne-installatie willen plaatsen op een woongebouw, aannemelijk moeten maken waarom plaatsing op een woongebouw noodzakelijk is. Daarbij zullen zij bewoners voorlichten en hun instemming vragen via een vaststaande procedure.

Inwerkingtreding van de nieuwe afspraken zal naar verwachting per 1 augustus aanstaande een feit zijn met de aangekondigde aanpassing van de Woningwet.

Meer informatie (alleen voor de redactie):

Mobiele Netwerkoperators Nederland (MoNet) 0800 - 025 0123 Hugo van Bergen (woordvoerder) 06 - 28023528

MoNet is het samenwerkingsverband van de mobiele netwerkoperators in Nederland. U kunt bij MoNet terecht voor vragen over een specifieke antenne-installatie.