Gemeente Amsterdam

Cyburg start steun aan 7 maatschappelijke ICT-initiatieven

De Stichting Amsterdam Kennisstad Cyburg heeft besloten vier maatschappelijke projecten met een uitdagende ICT-component financieel te ondersteunen. De selectie heeft de instemming van het Amsterdamse College van B&W. Drie andere projecten krijgen hun financiering uit andere middelen.
De projecten hebben betrekking op verschillende maatschappelijke terreinen, waaronder arbeidsmarkt, sociale cohesie in buurten, multiculturele samenleving en digitale vaardigheden en ondernemerschap.

Deze vier projecten worden gefinancierd uit de subsidie die Amsterdam ontving van het ministerie van Grote Stedenbeleid voor de Digitale Broedplaats. Vier steden (Amsterdam, Den Haag, Deventer en Eindhoven) hebben van het Ministerie subsidie ontvangen voor een Digitale Broedplaats, een 'proeftuin' voor ICT-toepassingen om de sociale kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. De zeven projecten in het kader van de Digitale Broedplaats worden uitgevoerd binnen het programma van Amsterdam Kennisstad Cyburg, de Amsterdamse 'Kenniswijk'.

Zeven Stedelijke ICT-projecten
De vier stedelijke projecten die voor financiering in aanmerking komen:

* Verhalen van Vroeger - opzetten van multimedia archieven met historisch materiaal uit persoonlijk bezit, zoals herinneringen, foto's en documenten, en deze invoeren in de computer. Verhalen van Vroeger een project van Stichting Tijdgeest.
* Bewoners.net - inzetten van ICT ter verbetering van de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt. Hiervoor is door het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) een tool ontwikkeld waarmee groepen burgers zelf kunnen publiceren op Internet en zich zodoende kunnen organiseren rond een bepaald thema.
* Westnet - informatiewijzer voor ICT-opleidingen. Doel is het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod op de ICT-arbeidsmarkt d.m.v. laagdrempelige, deels elektronische, informatie.
* Piloot - ontwikkelen van een 'communicatieomgeving' die aansluit bij de specifieke wensen en mogelijkheden van ouderen.

Drie projecten hebben in deze fase geen financiële ondersteuning van de Broedplaats nodig:

* Bits & Co - Samenwerkingsverband tussen NEMO, het ROC en Kennisnet met als doel een tweede generatie Digitaal Trapveld op te richten in NEMO. Het project bestaat uit drie modules met in totaal zo'n vijftig computers:
Digitaal Media Trapveld (digitale basisvaardigheden), Kennisnetlounge (on-line leren), Werkplaats-ICT (vergroten arbeidsmarktperspectief uitkeringsgerechtigden en jongeren).
* Emporium - Organisatie voor informatie en programma's op het gebied van allochtoon ondernemerschap. Amsterdamse allochtone ondernemers worden geschoold in ICT-gebruik waardoor groeikansen van het bedrijf worden vergroot.

* Webfilm - verzorgen van gemeenschapsdiensten op de kabel door laagdrempelige (organisatorisch en technisch) toegang bieden aan bijvoorbeeld buurtjournaals. Het ontbreekt initiatiefnemer Salto op dit moment vooral aan technische middelen om 'broadcasting via het net' te faciliteren.

www.cyburg.nl
www.cyburg.org

^


-

© gemeente Amsterdam - 26-06-2002