Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 27 juni 2002

1. Op de agenda van de Raad van 13 juni stonden de volgende onderwerpen:

- Werkprogramma 2003

- Onderzoek Mythen en misverstanden in de financiële verhoudingen
- Het rapport van "Financiële slagkracht van de provincies"
- Overheveling Integratie-uitkering Verdi naar algemene uitkering gemeentefonds

- Verdeling gelden provinciale en regionale omroep
- Meicirculaire 2002


2. De Raad is van mening dat de overheveling Integratie-uitkering Verdi naar algemene uitkering gemeentefonds beter een jaar kan worden uitgesteld. Kaderwetgebieden kunnen conform de systematiek van de Gebundelde Doeluitkering (GDU) compensatie krijgen. Gemeenten dienen de apparaatskosten Verdi per 2004 via de algemene uitkering gecompenseerd te krijgen en wel zo dat de gemeenten buiten de kaderwetgebieden er niet op achteruitgaan, zoals in het huidige voorstel. Gemeenten in de kaderwetgebieden dienen voorzover de taken door het kaderwetgebied worden uitgevoerd daar het kaderwetgebeid voor compenseren. Het advies is binnenkort vanaf deze site te raadplegen.


3. De Raad plaatst kritische kanttekeningen bij het voorstel voor de verdeling van de gelden voor provinciale en regionale omroep. Een inhoudelijke onderbouwing op basis van kostendrijvers ontbreekt, hetgeen resulteert in een eigenaardige dynamiek van het verdeelmodel. De nadruk op het minimaliseren van herverdeeleffecten komt zowel in het verdeelmodel als in de duur van de integratie uitkering tot uitdrukking. Het advies zal binnenkort vanaf deze site te downloaden zijn.


4. Het Jaarrapport 2002 Trends in de financiële verhoudingen is gereed.

In het jaarrapport staan twee thema's: cofinanciering en vraagsturing. In de bijdrage over cofinanciering wijst de Raad op het toegenomen belang van co-financieringsregelingen in de financiële verhoudingen. Het past in het tijdsbeeld waarbij overheden elkaar steeds meer als partners zien. De Raad constateert evenwel dat er risico's aan cofinanciering zijn verbonden.

Vraagsturing is op veel verschillende terreinen in opmars. De consequenties die introductie van vraagsturing kunnen hebben voor de financiële verhoudingen zijn totnogtoe onderbelicht gebleven. In deze bijdrage vraagt de Raad aandacht voor de betekenis van vraagsturing voor de taken, verantwoordelijkheden en financiële middelen die aan vraagsturing zijn verbonden.

In het Jaarrapport is tevens het Jaarverslag 2001 opgenomen.

Het Jaarrapport is binnenkort van deze site te downloaden.


5. De toespraak van de secretaris van de Rfv bij de FAMO over het thema Bestuurlijke partners op 24 mei 2002 is vanaf deze site te raadplegen.


6. De winnaar van de Wim van Zaalen Bokaal naar aanleiding van de en nummer drie is Michel Poot van de gemeente Arnhem. Geen van de
7. Het advies van de Raad over het concept-Besluit
8. In het verlengde van het advies over de comptabiliteitsvoorschriften ligt het advies over de Concept Ministeriële Regeling nadere voorschriften informatie voor derden. In het advies gaat de Raad nader in op de levering van gegevens aan het CBS, de positie van gemeenten met deelgemeenten en de mogelijkheid van de toezichthouder om een aanwijzing te geven indien de informatie onvoldoende is ook dit advies binnenkort vanaf deze site te downloaden.


9. De Raad onderkent de noodzaak onderkent van een herschikking van

10. Naar aanleiding van de adviesaanvraag van de minister van
11. De volgende vergadering van de Raad voor de financiële verhoudingen vindt plaats op donderdag 11 juli 2002.