Actueel

Hoge Raad doet uitspraak in de zaak Mink K.

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 27-06-2002

Persbericht van de griffier van de hoge raad der nederlanden (buiten Verantwoordelijkheid van de hoge raad)

Den Haag, 27 juni 2002

Hoge Raad doet uitspraak in de zaak Mink K.

Op dinsdag 2 juli 2002 doet de Hoge Raad (Strafkamer) uitspraak in de zaak
nr. 01439/01 tegen de verdachte K.

Tegen K. is door het Openbaar Ministerie een vervolging ingesteld wegens omvangrijk wapenbezit. In die vervolging is het Openbaar Ministerie in hoger beroep door het Gerechtshof te Amsterdam om een aantal redenen niet-ontvankelijk verklaard. De Officier van Justitie zou zich niet gehouden hebben aan een geheimhoudingsplicht over de rol van K. als informant van justitie, aangezien gegevens daarover zouden zijn doorgegeven aan de Tweede Kamercommissie Kalsbeek en de BVD. Verder zouden de gesprekken van de Officier van Justitie met K. ten onrechte zijn voortgezet hoewel de Minister had verzekerd dat die gesprekken zouden zijn stopgezet. Bovendien was gebleken dat een zittingsmicrofoon had opengestaan terwijl K. werd verhoord achter gesloten deuren.

Van het arrest dat het Hof wees, bevatte alleen het voor K. en het Openbaar Ministerie bestemde exemplaar de complete tekst. Voor derden was slechts een gecensureerde versie beschikbaar.

Het Openbaar Ministerie was het niet eens met de beslissing van het Hof en met de wijze waarop het Hof zijn arrest voor derden openbaar had gemaakt.

De uitspraak kan op 2 juli, na afloop van de zitting, vanaf 12.30 uur, op vertoon van de perskaart, worden afgehaald bij de receptie van de Hoge Raad, Kazernestraat 52 Den Haag.

Een samenvatting van de uitspraak en de volledige uitspraak worden gepubliceerd op deze website.