Leefbaar Nederland

Keywords: 46

Uithuilen en opnieuw beginnen, of voortgaan waarmee is begonnen? Fred Teeven, 25 jun 2002

Beste leden,

In jaargang 2, nummer 5 van juni 2002 wordt deze vraag retorisch gesteld aan de lezers van ons partijblad Leesbaar Nederland. Is het nu uithuilen en opnieuw beginnen of moeten we meer spreken van voortgaan met wat de oprichters van de partij in gang hebben gezet. We hebben vanavond afscheid genomen van de oprichters van het eerste uur van de partij, Jan Nagel, Broos Schnetz en Willem van Kooten. Als partij zijn we hen, maar ook medeoprichter Ton Luiting en onze huidige secretaris Hylke ten Cate veel dank verschuldigd voor de wijze waarop zij zich jarenlang hebben ingezet voor de partij.

Ook dank aan de medewerkers van het campagneteam die zich gedurende lange tijd hebben ingezet voor de partij. Een aantal van hun heeft weer een baan gevonden in het bedrijfsleven, anderen vervullen een functie binnen de partij.

Tumultueus hebben we allen toegeleefd naar dit congres, waarvan velen onder u vinden en vonden dat het een aanloop moest zijn voor een te starten campagne voor de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Die gedachte leeft bij mij niet. Bij mij leeft de gedachte dat we vanuit de tweemansfractie in de Kamer en een actieve ledenpopulatie, onze politieke positie moeten verstevigen en uitbouwen, zodat we over een jaar of meerdere jaren, de grote sprong voorwaarts kunnen maken.

15 mei stond mij in eerste instantie bij als een dag waarop we twee/drie zetels hadden verloren. Op basis van de laatste opiniepeilingen zouden we kunnen rekenen op drie tot vijf zetels. Dat kwam er niet van en dus voelde de uitslag die we vernamen in het Grandcafe van Gooiland als een nederlaag. Niets is echter minder waar. Op 16 mei is Leefbaar Nederland één van de vier partijen die zetelwinst heeft geboekt!

Onze partij is binnen het kamergebouw positief en vriendelijk ontvangen. Bij de ondersteuning van de Tweede Kamer (de bodedienst, de griffie en andere diensten) heb je als kleine fractie een streepje voor. We hadden onze vaste werkkamers dan ook al na 14 dagen. En dat heeft er toe geleid dat de Tweede Kamer fractie van Leefbaar Nederland reeds 45 dagen na de verkiezingen zich al kan bezighouden met het politiek meer zichtbaar maken van onze partij.

Er is geen sprake van een "rise en fall situatie" zoals sommige presentatoren in de media het beeld schetsen van onze partij. Uiteraard hebben velen onder ons de uitslag, die zeker teleurstellend was, moeten verwerken. Maar op dit moment worden de schouders er weer onder gezet. Het partijbureau, voorlopig gevestigd te Den Haag, wordt opgetuigd. Leefbaar Nederland, zowel partij als de fractie, zijn weer volledig telefonisch bereikbaar voor de leden. Het ledenbestand wordt geactualiseerd, de website wordt met ingang van 1 juli a.s. weer wekelijks bijgehouden, de elektronische e-mail zal weer worden verzonden (waardoor u onder meer op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de partij en in de fractie), leden die de schaduwfractie gaan bemannen worden stapsgewijs ingeschakeld en last but not least met een nieuw bestuur trachten we de weg voorwaarts weer stevig op te pakken.

Ik heb er begrip voor dat het sommige leden te langzaam is gegaan. Doch dit is slechts ten dele waar. Een partij die haar voortrekkers kwijtraakt na teleurstellend verloop van de verkiezingen moet zich weer hervinden en daarvoor is enige tijd nodig. Dick Jense en de andere medewerkers van de fractie zien, net als ik, uit naar de samenwerking met alle andere leden van Leefbaar Nederland die er de komende tijd de schouders onder willen zetten. Dat vereist positief denken en het maken van concrete stappen naar voren.

Het Wetenschappelijk Bureau is vanaf half augustus operationeel, de jongerenafdeling is in ontwikkeling en we gaan binnen de partij werken aan scholing en vorming. De hiervoor broodnodige subsidies van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn reeds aangevraagd. Jeroen Kemna en Bert Snel lopen zich al warm langs de zijlijn en zullen als kwartiermakers moeten gaan functioneren voor het Wetenschappelijk Bureau. Een gegevensbank zal dan ook via het wetenschappelijk bureau worden gemuteerd en voor iedereen binnen de partij raadpleegbaar zijn.

Het nieuwe bestuur doet er goed aan om binnen dit bestuur te komen tot een goede taakverdeling en verslaglegging. Dat is noodzakelijk om iedereen scherp te houden en de partij ook meer transparant te maken voor de leden. We blijven een vernieuwende beweging, maar wel een beweging waarbinnen we soms afgebakende verantwoordelijkheden moeten vastleggen om stappen vooruit te kunnen maken. Dat maakt aan anderen ook tekstueel duidelijk dat we ons woordje meespreken op het politieke toneel.

Als beweging vragen we ook van de leden om de Tweede Kamer fractie te blijven voeden met ideeën en suggesties. Dick en ik kunnen niet beloven dat we daar onmiddellijk altijd op elk moment iets mee kunnen doen, maar wel zullen we uw op- en aanmerkingen blijven koesteren en meenemen bij ons functioneren in en buiten de Kamer.

Toch doet ook iedereen op dit congres er goed aan zich voortdurend te realiseren dat de gekozen vertegenwoordigers in de Kamer het vertrouwen hebben gekregen van 153.055 kiezers. Die kiezers, maar ook al die anderen die nu nog niet op ons hebben gestemd in 2002, moeten we niet teleurstellen. Alleen op die manier, onze partij zichtbaar maken binnen en buiten de Kamer, kan leiden tot een volwassen politieke beweging. En in tegenstelling tot een andere partij wil Leefbaar Nederland wel degelijk ook over 8 jaar nog een plaats hebben in de samenleving. Daarvoor zullen we keihard moeten werken en soms vechten. Dat vechten betekent een volwassen politieke strijd op basis van het wisselen van argumenten met andersdenkenden. Andere methoden zijn binnen onze partij niet toelaatbaar en ook absoluut niet gewenst.

Leefbaar Nederland zal zich ook de komende tijd richten op de speerpunten die onze partij hebben gekenmerkt in de campagne en al daarvoor. Bestuurlijke vernieuwing (wij vergeten het referendum niet), Veiligheid (wij hebben al meteen gezegd dat er politiemensen bij moesten en er gewerkt moest worden aan een effectievere organisatie), Mobiliteit (ook in de campagne hebben wij al verteld dat we er niet aan zouden kunnen ontkomen om op sommige plaatsen te asfalteren), Onderwijs, Gezondheidszorg (wij zijn niet voor privé-klinieken). Overigens betekent dat niet dat we de landbouw en de visserij, onze defensieorganisatie of andere taakvelden uit het politieke metier zullen vergeten.

Wat we in ieder geval niet gaan doen is fuseren met de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Samenwerken doen we met iedereen, dus ook met de vertegenwoordigers van het LPF binnen en buiten de Kamer, maar dat is iets anders dan fusies tussen politieke partijen en de echte vernieuwingsbeweging die Leefbaar Nederland wil zijn.

Een verkiezingsnederlaag kent interne- en externe oorzaken. De interne oorzaken (gebrekkige samenwerking tussen de partijleiding en de districten, te korte tijd om de partij in de verkiezingstijd gezicht en body te geven, een relatief onbekende lijsttrekker) en de externe oorzaken (een vertrekkende lijsttrekker, de moord op Pim Fortuyn en het stilleggen van de campagne alsmede een zeer hoge kiesdeler) zijn goed te benoemen, maar thans is nog te onduidelijk wat de meeste invloed heeft gehad op het tegenvallende resultaat. Het is duidelijk dat het de komende jaren anders zal moeten. Optimisme, vechtlust, politieke profilering en media-aandacht zijn daarbij sleutelwoorden. "Intern geneuzel" om zomaar te zeggen zal ons niet verder helpen als politieke beweging, het moet anders en het kan nog steeds anders!

Laten we daar vooral aan denken de komende tijd!

Ik dank jullie voor de aandacht.
Overige artikelen:
Fractie Leefbaar Nederland: Verbazing over uitspraken Herben (Persbericht LN, 26 jun 2002)
Fred Teeven fractievoorzitter van Leefbaar Nederland heeft met grote verbazing gereageerd op de uitspraken die Mat Herben zou hebben gedaan tijdens sollicitatie voor een plaats op de kieslijst van Leefbaar Nederland. lees verder »
Jan Jetten nieuwe partijvoorzitter van Leefbaar Nederland (Persbericht LN, 26 jun 2002)
Dinsdagavond 25 juni 2002 is in Grandcafé Gooiland te Hilversum het nieuwe partijbestuur van Leefbaar Nederland gekozen. Op de algemene ledenvergadering is Jan Jetten verkozen tot opvolger van partijvoorzitter Jan Nagel. lees verder »
Uithuilen en opnieuw beginnen, of voortgaan waarmee is begonnen? (Fred Teeven, 25 jun 2002)
Toespraak ledenvergadering, dinsdag 25 juni 2002, Gooiland Hilversum lees verder »
Leefbaar Nederland met 2 zetels in de Tweede Kamer (Sierk Beij, 21 mei 2002)
Op dinsdag 21 mei 2002 heeft de Kiesraad de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei vastgesteld. lees verder » 15 mei 2002: Uitslag LN per district (Sierk Beij, 21 mei 2002) Het aantal stemmen dat Leefbaar Nederland bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 in de 19 kiesdistricten behaalde. lees verder » 15 mei 2002: Uitslag per LN-kandidaat (Sierk Beij, 21 mei 2002) Een overzicht van de stemmen die de kandidaten van LN haalden bij de Tweede Kamer verkiezingen 2002 lees verder »
Reactie van LN op de moord op Pim Fortuyn (Bestuur Leefbaar Nederland, 06 mei 2002)
Het bestuur van Leefbaar Nederland is diep getroffen door de gewelddadige dood van zijn voormalige lijsttrekker Pim Fortuyn. Nooit konden wij vermoeden dat het democratisch proces in onze rechtstaat zo'n verschrikkelijke wending zou kunnen nemen. Meer dan ooit is het nu zaak om democratische en menselijke waarden te verdedigen en in ere te houden. Leefbaar Nederland betuigt haar oprechte deelneming aan iedereen voor wie Pim Fortuyn dierbaar was en wij wensen de Lijst Pim Fortuyn alle sterkte toe in de komende periode. lees verder » Publieke Agenda Fred Teeven: Woensdag 8 mei 2002 (Persbericht LN, 06 mei 2002)
Leefbaar Nederland bezoekt Justitieel Pedagogisch Instituut te Zutphen lees verder »
Publieke Agenda Fred Teeven: Dinsdag 7 mei 2002 (Persbericht LN, 06 mei 2002)
Fred begint met een bezoek aan de Dienst Sociale Werkvoorziening en de Belangenvereniging Bedrijven (BBR)in Rijswijk. Na dit bezoek reist Fred af naar de verkiezingsmarkt in Goes. lees verder » MAANDAG 6 MEI 2002: FRED TEEVEN BEZOEKT DE WATERBUS (DORDRECHT) (Persbericht LN, 06 mei 2002)
Onder het motto 'Mobiliteit-Een netwerk over water' brengt de lijsttrekker Fred Teeven van Leefbaar Nederland een bezoek aan het alternatieve vervoer De Waterbus. lees verder » MAANDAG 6 MEI 2002: FRED TEEVEN BEZOEKT DE HOOP (DORDRECHT) (Persbericht LN, 06 mei 2002)
!!!!LET OP: ANDERE LOCATIE!!!! Provinciale weg 70 (bij de Stadspolder) in Dordrecht om 15.00 uur lees verder »
Fred Teeven en Jan Nagel gaan in debat... (e-LN, 05 mei 2002) Aanstaande maandag 6 mei om 20.00 uur neemt Fred Teeven deel aan een debat in Zaal de Unie in Rotterdam. Op hetzelfde tijdstip gaan Jan Nagel en Marcel van Dam in de raadszaal van Houten in debat. lees verder »
Uitzendschema tv spots komende dagen (e-LN, 04 mei 2002) lees verder »
Jan Nagel daagt Marcel van Dam uit (e-LN, 03 mei 2002) A.s. maandag 6 mei organiseert de PvdA-afdeling Houten een debat tussen PvdA-oud-minister Marcel van Dam en Leefbaar Nederlandvoorzitter Jan Nagel. Aan de vooravond van dit debat schreef Jan Nagel een stuk dat vandaag in de Volkskrant is verschenen: Fortuyn redt het niet, Van Dam wellicht wel. lees verder » Fred Teeven in het nieuws op 3 mei (Henriëtte Salet, 03 mei 2002) Vrijdagavond 3 mei is Fred te zien in Man Bijt Hond, Netwerk en Nederland Kiest en in het Parool Theater lees verder »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | » Leefbaar.nl > Archief > Uithuilen en opnieuw beginnen, of voortgaan waarmee is begonnen? Omhoog
© 2001-2002 Duidelijk Nieuwe Media, RoosIT (hosting) & Leefbaar Nederland. Alle rechten voorbehouden.