Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken Directie Bijstand en en Werkgelegenheid Gemeentelijke Activeringsbeleid Afdeling Inkomenswaarborg

Burgemeester en wethouders Postbus 90801 Directeuren van Gemeentelijke Sociale Diensten 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Hoofden van afdelingen Sociale Zaken Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer B&GA/IW/02/39582 (070) 333

Onderwerp Datum Contactpersoon Werkwijze voorlopige teruggaaf 19 juni 2002 Servicelijn heffingskortingen 2003

Evenals vorig jaar zijn ook dit jaar door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst, in overleg met VNG en gemeenten, maatregelen genomen om het aanvragen en verwerken van de voorlopige teruggaven heffingskortingen (VT) juist, tijdig en zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. In deze circulaire informeer ik u, mede namens de directeur-generaal Belastingdienst, over de betreffende werkwijze.

Leeswijzer
Paragraaf 1 bevat informatie over Sociale Dienst Voorlopige Teruggave (SDVT), een in 2001 ingevoerd sterk vereenvoudigd aanvraagproces. Achtereenvolgens komen aan de orde:
* de aanleiding voor de invoering;

* een beschrijving van SDVT;

* logistiek en financiering;

* overzicht van de planning en uitvoering.

In de paragrafen 2 tot en met 4 komen enige onderwerpen van meer algemene aard aan de orde.

Paragraaf 5 gaat over de aard van de gegevensuitwisseling tussen gemeenten en Belastingdienst, paragraaf 6 over het aanvragen van VT lopende het jaar en paragraaf 7 over het melden van mutaties.

Andere circulaires die u binnenkort gaat ontvangen over bijstand en belastingen komen in paragraaf 8 aan de orde.




---

In de bijlagen vindt u:
a. Logistieke informatie voor het bestand van sofinummers in augustus 2002 b. Tekst van de brief van de Belastingdienst aan de bijstandsgerechtigde c. Model-brief van gemeente aan bijstandsgerechtigden d. Model-machtiging
e. Model-verklaring
f. Beschrijving van de functionaliteiten in het programma SDVT (Lokaal) g. Bestelformulier VT-aanvragen.


1. Sociale Dienst Voorlopige Teruggaaf (SDVT)


1.1 Aanleiding voor de invoering van SDVT Een aantal heffingskortingen kan door middel van een voorlopige teruggaaf worden uitbetaald. Deze kortingen moeten, uitgezonderd de kinderkortingen, in aanmerking worden genomen bij de vaststelling van zowel het recht op als de hoogte van de bijstand. Op grond van de Algemene bijstandswet zijn bijstandsgerechtigden verplicht een voorlopige teruggaaf heffingskortingen aan te vragen. Bij de aanvraag van de voorlopige teruggaven voor 2001 is gebleken dat veel aanvragen onjuist werden ingevuld en te laat ingediend. Bovendien bleek sprake van een voor alle partijen bewerkelijk proces. Daarom is de SDVT ontwikkeld.


1.2 Wat is SDVT?
SDVT (Sociale Dienst Voorlopige Teruggaaf) is een werkwijze die in 2001 is ingevoerd voor VT- verzoeken van bijstandsgerechtigden. SDVT is een sterk vereenvoudigd aanvraagproces dat het gemeenten mogelijk maakt VT-verzoeken op geautomatiseerde wijze namens de bijstandsgerechtigden in te dienen bij de Belastingdienst. Voor alle bijstandsgerechtigden die de gemeenten hebben gemachtigd kan de gemeente op deze wijze langs electronische weg de voorlopige teruggaaf heffingskortingen aanvragen.

SDVT heeft betrekking op de voorlopige teruggaaf van heffingskortingen. Voor gevallen waarin (tevens) sprake is van een voorlopige teruggaaf in verband met aftrekposten kan SDVT niet worden gebruikt.

Gebruikmaking van SDVT heeft voor alle betrokken partijen voordelen. Desondanks kunt u ervoor kiezen om geen gebruik te maken van SDVT en de voorlopige teruggaven via een `gewoon' VT-verzoek (te laten) aanvragen. Ook de bijstandsgerechtigde is niet verplicht om de gemeente te machtigen. Het blijkt echter dat voor de VT-2002 gemiddeld 80% van de bijstandsgerechtigden in deelnemende gemeenten een machtiging hebben verleend.. De verwachting is dat dit percentage verder zal stijgen. Veel gemeenten kiezen ervoor bij nieuwe instroom meteen om een machtiging te vragen. De machtiging blijft geldig zolang de bijstandsgerechtigde een bijstandsuitkering geniet. Als u voor het eerst gebruik gaat maken van SDVT of bij instroom om een machtiging wilt vragen, kunt u gebruik maken van ./. de modelmachtiging in bijlage d.




---


1.3 Logistiek en financiering
Bij de automatische verwerking van de VT-aanvragen zijn twee computerprogramma's aan de orde, te weten (a) het programma SDVT dat het aan de Belastingdienst op te zenden bestand aanmaakt met gegevens van de aanvragers en de gegevens die nodig zijn om het recht op VT te kunnen beoordelen en (b) een programma dat een deel van de vorenbedoelde gegevens selecteert uit de database van uw uitkeringsadministratie, als importbestand voor het eerstgenoemde programma. Hierbij teken ik aan dat het om automatiseringstechnische redenen niet mogelijk is om beide programma's ineen te voegen.

Het programma SDVT wordt gratis aan alle gemeenten beschikbaar gesteld door de Belastingdienst. De planning is het programma op 15 september 2002 jaan u ter beschikking te stellen. Over de wijze waarop dat gebeurt, ontvangt u nadere informatie. ./. Voor de functionaliteiten van SDVT verwijs ik u naar bijlage f. Een uitgebreide beschrijving van het programma zal samen met deze circulaire en de bijbehorende bijlagen op het internet worden geplaatst (www.gemeenteloket.minszw.nl).

Bij het programma SDVT ontvangt u een gebruikershandleiding. In deze gebruikershandleiding staat, naast de beschrijving van de verschillende functionaliteiten ook het helpdesknummer opgenomen voor de ondersteuning van het programma SDVT. Het andere programma heeft u reeds van uw softwareleverancier ontvangen of heeft u als zelfbouwende gemeente in eigen beheer ontwikkeld. De wijzigingen in SDVT (zie hierna bij 1.4) hebben geen gevolgen voor de functionaliteit van dit programma.

Desgewenst kunt u de benodigde gegevens handmatig invoeren in het programma SDVT. Maakt u voor de invoering van gegevens in het programma SDVT gebruik van het programma van uw softwareleverancier, dan dient u de ingevoerde gegevens in SDVT te controleren en zo nodig te bewerken en aan te vullen. SDVT bevat een functionaliteit die aangeeft welke gegevens in ieder geval ontbreken dan wel onlogisch zijn. De bewerking en/of aanvulling kan rechtstreeks in SDVT plaatsvinden.

Het bestand dat u heeft aangemaakt met SDVT dient u vóór 15 november 2002 aan te bieden aan de Belastingdienst. Over de wijze van aanbieding van het bestand aan de Belastingdienst ontvangt u nog nadere informatie.


1.4 Aanpassingen en verbeteringen
Voor de VT 2003 is SDVT op diverse punten, mede op verzoek van diverse gebruikers, aangepast en verbeterd.

SDVT was tot nu toe alleen toepasbaar op de massale aanvragen in het najaar. Met ingang van 2003 kan SDVT ook voor nieuwe instroom en desgewenst ook voor mutaties gebruikt worden.

Het streven is SDVT ook als multi user versie beschikbaar te stellen.


1.5 Planning en uitvoering
Zie schema op de volgende pagina's.



PLANNING EN UITVOERING WERKWIJZE VT 2003

Activiteit Uit te voeren door Tijdstip Toelichting
1. Toezending gehele bijstandsgerechtig-denbestand Gemeenten die Aanlevering bij De Belastingdienst gebruikt dit bestand om aan aan Belastingdienst. gebruik (gaan) Belastingdienst bijstandsgerechtigden die in 2002 een VT- maken van SDVT uiterlijk op 12 heffingskortingen hebben en van wie het sofinummer is augustus 2002 aangemeld geen aanvraagformulier VT te sturen, maar hen schriftelijk te wijzen op de mogelijkheid de VT door de gemeente te laten verzorgen.

Voor de logistiek van dit bestand verwijs ik u naar bijlage a.


2. Toezending brief aan bijstandsgerechtigden die Belastingdienst September 2002 Zie ook N.B. onder deze tabel en paragraaf 3. zijn opgenomen in vorenbedoeld bestand,
waarin zij gewezen worden op de mogelijkheid om de VT door gemeente te laten verzorgen.


3. Beschikbaarstelling programmatuur SDVT . Belastingdienst 15 september 2002 Met behulp van dit programma kan de gemeente de VT voor bijstandsgerechtigden geautomatiseerd aanvragen.

Over de logistiek ontvangt u nog nadere informatie.


4. Toezending SDVT-bestand aan Belastingdienst. Gemeenten die Vóór 15 november Over de logistiek ontvangt u nog nadere informatie.