NIZW

Gezamenlijke aanpak gewenst voor Antilliaanse jeugd

Rotterdam, 27 juni 2002 - Maatschappelijke organisaties in Nederland en de Nederlandse Antillen moeten veel vaker en veel directer gaan samenwerken om de problemen met Antilliaanse jongeren in beide koninkrijksdelen aan te pakken. Daarvoor moet een bescheiden en vooral slagvaardig coördinatieorgaan in het leven worden geroepen. Die gezamenlijke conclusie trokken gisteren de ruim veertig deelnemers aan een workshop over de situatie van Antilliaanse jongeren. De workshop is onderdeel van de International Conference on Social Welfare die deze week plaatsvindt in Rotterdam. De organisatie van deze internationale conferentie is in handen van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Tot nu toe lopen veel samenwerkingprojecten via de overheden in Nederland en op de Antillen. Er blijkt echter grote behoefte te zijn aan meer rechtstreekse contacten en samenwerking tussen maatschappelijke organisaties. 'In Nederland heeft men in het onderwijs vaak grote problemen met de houding van Antilliaanse jongeren. Op de Antillen bestaan zijn er echter goede methoden ontwikkeld om daar mee om te gaan. Het is toch een kleine moeite om die over te dragen', zegt drs. Michael Oostvriesland, een van de coördinatoren van de workshop. 'En dat kan beter rechtstreeks dan via allerlei ingewikkelde structuren.'

Een andere aanbeveling op onderwijsgebied is om Antilliaanse kinderen voordat ze naar Nederland vertrekken te testen in plaats van daarmee te wachten totdat ze hier aangekomen zijn. Door de tot nu toe gevolgde aanpak komen ze bijna automatisch terecht bij onderwijsvormen voor moeilijk lerende kinderen. De Antilliaanse deelnemers vroegen verder nadrukkelijk aandacht voor de grote behoefte aan financiële ondersteuning, niet alleen voor grote projecten maar vooral ook voor allerlei kleinschaliger initiatieven. Directe contacten tussen onafhankelijke maatschappelijke organisaties kunnen daartoe bijdragen.

De workshop tijdens de ICSW-conferentie, een initiatief van het NIZW, was vooral bedoeld om het leggen en onderhouden van rechtstreekse contacten te stimuleren. Dat sluit goed aan bij het algemene thema van de conferentie Bridging the gaps. 'Daar zijn we op het gebied van de problematiek van Antilliaanse jongeren een stuk verder mee gekomen', aldus Oebele Kooistra, van het bureau Quality Data die de workshop inhoudelijk heeft voorbereid en geleid. De deelnemers waren het ook eens over de noodzaak om onder de bewoners van de Nederlandse Antillen een onderzoek te houden om een concreet beeld te krijgen van hun problemen en van de oplossingen die ze zelf voor ogen hebben.

Het was deze week de eerste keer dat beleidsmakers, deskundigen en medewerkers van welzijnsorganisaties gezamenlijk van de gedachten konden wisselen met een breed samengestelde Nederlandse delegatie. Die telde vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, de landelijke overheid en de zeven Nederlandse gemeenten die gezamenlijk werken aan de aanpak van de Antilliaanse jongerenproblematiek. De vele bilaterale contacten hadden tot nu toe vooral een ad hoc-karakter en beperkten zich meestal tot allerlei afzonderlijke onderdelen van beleid, zoals politiezaken, drugsproblematiek of onderwijs.

Noot voor de redactie (