Centrum voor Arbeidsverhoudingen

www.minszw.nl -

Slechts de helft van de werknemers kan gebruik maken van kinderopvangregelingen

Van de werkgevers in Nederland zegt 24% een kinderopvangregeling aan te bieden aan het personeel. Werkgevers lijken echter niet altijd op de hoogte te zijn van CAO-afspraken over kinderopvang in hun sector. Het zijn met name werkgevers in het midden- en kleinbedrijf die minder goed op de hoogte zijn van CAO-afspraken over kinderopvang. 68% van de CAO's in Nederland kent een kinderopvangregeling. Wanneer deze cijfers gecombineerd worden, blijkt dat slechts 51% tot 63% van de werknemers in Nederland aanspraak kan maken op een kinderopvangregeling. Het zijn voornamelijk ondernemingen met meer dan 50 werknemers die regelingen over kinderopvang kennen.

Dit blijkt uit de `Monitor Werkgeversbijdragen Kinderopvang' van onderzoeksbureau Research voor Beleid en het onderzoek `Arbeid en Zorg in CAO's 2000' van de Arbeidsinspectie.

Demissionair staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Monitor mede namens demissionair staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Tweede Kamer gestuurd. Het onderzoek van de Arbeidsinspectie is ook aan de Tweede Kamer aangeboden.

Werkgevers zonder regeling geven aan dat het personeel daar geen behoefte aan zou hebben. Het merendeel van deze werkgevers heeft deze behoefte echter niet gepeild onder het personeel.

Binnenkort wordt de Wet basisvoorziening kinderopvang (WBK), die in 2004 moet ingaan, ingediend bij de Tweede Kamer. De WBK gaat uit van een vrijwillige werkgeversbijdrage. Staatssecretaris Verstand zegt in haar begeleidende brief bij de onderzoeken aan de Tweede Kamer dat de vrijwilligheid van de werkgeversbijdrage heroverwogen kan worden, als eind 2002 niet in 90% van de CAO's en bedrijfstakregelingen afspraken over kinderopvang gemaakt zijn. Achterblijvende werkgeversbijdragen leiden immers tot hoge extra kosten voor werknemers en overheid.

Uit de onderzoeken blijkt dat er sprake is van een positieve ontwikkeling ten aanzien van kinderopvangafspraken, maar dat dit vooral verbeteringen van bestaande afspraken zijn. Het kabinet vindt dat het een taak van de sociale partners is om de centraal gemaakte afspraken onder de aandacht van werkgevers en werknemers te brengen. Het initiatief van MKB-Nederland om samen met de kinderopvangondernemers meer voorlichting en ondersteuning te geven op het gebied van kinderopvangregelingen wordt dan ook met instemming begroet.

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie naar Arbeid en Zorg in CAO's 2000 betreft naast kinderopvang ook verlofregelingen. De Arbeidsinspectie onderzocht 125 CAO's in de markt-, zorg- en overheidssector. In haar begeleidende brief schrijft staatssecretaris Verstand dat sinds 1998 op elk terrein van arbeid en zorg sprake is van een positieve ontwikkeling. Het aantal CAO's met regelingen voor verlofsparen, loopbaanonderbreking en adoptieverlof is toegenomen. Ook zijn er nu meer CAO's met afspraken over calamiteitenverlof, zorgverlof en het kopen van dagen.
Hoewel in 51% van de CAO's afspraken zijn gemaakt over ouderschapsverlof, is in slechts acht CAO's sprake van (gedeeltelijke) doorbetaling van het loon. Vijfentwintig CAO's bieden de mogelijkheid verlof op te nemen langer dan de wettelijk vastgestelde duur van het ouderschapsverlof.

Het zorgverlof is aangetroffen in slechts 39% van de CAO's. In iets meer dan de helft (53%) gaat het om betaald verlof. De duur van het zorgverlof (betaald dan wel onbetaald) is in het merendeel van de CAO's niet bepaald.

Afspraken over adoptieverlof zijn in 54% van de CAO's opgenomen. In bijna al deze CAO's (95%) gaat het om betaald verlof. Kraamverlof is in 96% van de onderzochte CAO's geregeld. Dit is verlof voor vaders dat rond de bevalling kan worden opgenomen. In 97% van deze CAO's gaat het om betaald verlof.

In 53% van de CAO's zijn afspraken aangetroffen met betrekking tot verlofsparen. In 74% van deze CAO's gaat het om een tijd-voor-tijd regeling, in een geval om een tijd-voor-geld regeling en in 24% komen beide regelingen voor. In driekwart van de CAO's met afspraken over verlofsparen is ook het doel aangegeven waarvoor kan worden gespaard. Het gaat hierbij om vut of pré-pensioen, educatie, loopbaanonderbreking (sabbatical leave of opfrisverlof) en zorgverlof dan wel aanvullend ouderschapsverlof.

De Arbeidsinspectie heeft ook gekeken naar nieuwe CAO-akkoorden met als ingangsdatum 1 januari 2001 of later. Hierbij zijn 69 CAO's onderzocht. In slechts 20 van de onderzochte CAO's zijn nieuwe bepalingen aangetroffen met betrekking tot kinderopvang. In 19 CAO's zijn nieuwe afspraken gemaakt over zorgverlof, calamiteitenverlof, ouderschapsverlof en adoptieverlof. In maar vier CAOs zijn regelingen opgenomen over rouwverlof. Er is slechts één CAO met op experimentele basis een verlofregeling voor vrijwilligersverlof.


---