Provincie Flevoland



LEADER-II programma voor Flevoland succesvol afgerond

Het Leader-II programma voor plattelandsvenieuwing in Flevoland (uitgevoerd tussen 1994 en 2000) is onlangs formeel afgerond. Conclusie is dat het programma succesvol is geweest. De Europese Commissie had voor het programma 2,9 miljoen euro beschikbaar gesteld. Van dit bedrag is ruim 2,5 miljoen euro daadwerkelijk besteed. Dat betekent dat 87% van het maximumbudget is besteed en dat is een opmerkelijk hoog percentage.

Andere Nederlandse regios waarop een Europees programma van toepassing is, maken gemiddeld 75 tot 80% van het budget op. In Europees verband liggen deze percentages nog lager. Met het geld van de Europese Commissie zijn in Flevoland 80 projecten ondersteund. Een overzicht van deze projecten kan worden nagelezen op de officiële website van het Leader-II programma.

Een extern bureau heeft het Leader-II programma geëvalueerd. Dit bureau heeft geconcludeerd dat Leader vooral relevant is geweest voor vernieuwende werkwijze in plattelandsgebieden. Er zijn diverse nieuwe en hechte samenwerkingsverbanden opgezet. De aanpak waarbij de bewoners van de gebieden en zeker de bewoners van de kleine kernen werden gestimuleerd om projecten voor hun gebied te ontwikkelen is duidelijk succesvol geweest. De invloed van Leader op het landelijk beleid is nog mager geweest maar is inmiddels wel duidelijk verstevigd in het kader van het vervolgprogramma Leader+.

De verantwoordelijke organisatie voor de financiële en administratieve zaken lag bij de provincie Flevoland. De provincie heeft vanaf het begin van het programma (1994) gekozen voor een breed samengestelde stuurgroep Leader-II Flevoland. Deze groep was verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma en de goedkeuring van projecten en werd ondersteund door een projectleider. De stuurgroep streefde naar een goede binding met de burgers in het landelijk gebied. De projecten die met Leader-geld zijn gefinancierd werden op praktische wijze gerealiseerd. De stuurgroep had de verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de uitvoering van het programma en stond onder wisselend voorzitterschap van een van de betrokken gemeenten. Deze werkwijze was uniek voor de Nederlandse Leader-gebieden.

De stuurgroep zelf beoordeelt de effecten van het Leader-II programma ook als succesvol en dat geeft weer veel vertrouwen voor de toekomst. In april van dit jaar werden de eerste overeenkomsten getekend voor de opvolger van Leader II: Leader+. Voor meer informatie over Leader+ kunt u contact opnemen met Mireille Korterik of kijken op de landelijke Leader+ website.