Productschap Margarine


EU en kandidaat-lidstaten liberaliseren agro-handel

De Europese Commissie heeft met zeven Centraal-Europese kandidaat-lidstaten overeenstemming bereikt over verdere liberalisering van de onderlinge handel in landbouwproducten, waaronder bepaalde oliën en vetten en margarine.

Het betreft hier een nieuwe reeks productspecifieke vrijhandelsafspraken tussen de EU en respectievelijk Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Estland, Letland en Litouwen. Indien de lidstaten spoedig hun goedkeuring hechten aan de handelsconcessies die de Commissie met deze landen is overeengekomen, kunnen deze - eventueel met terugwerkende kracht - in werking treden op 1 juli a.s. De Commissie verwacht in de eerste helft van juli eveneens een dergelijk akkoord te kunnen sluiten met Slovenië. De bilaterale vrijhandelsafspraken met dit land zullen naar verwachting dan ook later in werking treden. De onderhandelingen met Bulgarije en Polen verlopen aanmerkelijk moeizamer en een akkoord met deze landen wordt zeker in het geval van Polen - niet op korte termijn verwacht.

Het productschap heeft via zijn Nieuwsflits handelspolitiek reeds uitgebreid aandacht besteed aan productspecifieke concessies die de EU met respectievelijk Hongarije, Letland en Litouwen is overeengekomen. Zodra het productschap informatie ontvangt over de vrijhandelsafspraken met de overige Centraal-Europese kandidaat-lidstaten, zal zij het bedrijfsleven hierover uitgebreid informeren.

Nadere inlichtingen over deze vrijhandelsafspraken kunnen u worden verstrekt door Frans Köster, tel.: 070-3195118 of e-mail: koster@mvo.agro.nl