Gemeente Enschede

Raads-bericht 2002- 01

De raadsvergadering van maandag 24 en dinsdag 25 juni 2002

De Raad van de gemeente Enschede is op maandag 24 juni en dinsdag 25 juni 2002 bijeengekomen voor haar laatste plenaire zitting vóór de zomervakantie. Ciska van der Aa-Hahn (VVD) zorgde voor een primeur door als eerste vrouw in de geschiedenis van Enschede plaats te mogen nemen op de voorzittersstoel in de raadszaal. Van der Aa-Hahn is aangewezen om tijdens het vragenuur de Raadsvergadering voor te zitten omdat burgemeester Mans, als portefeuillehouder veiligheid en openbare orde maar tegelijk ook regulier voorzitter van de Raad, dan antwoord moet geven op vragen van raadsleden.

Raadslid Van Der Aa, eerste vrouw op voorzittersstoel
---

Vragenuur
Nieuw in het dualistisch stelsel is het vragenuurtje voorafgaand aan de behandeling van de raadsvoorstellen die door het College van Burgemeester en Wethouders ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd. De raadsleden grepen het vragenuur vooral aan om de collegeleden te bevragen over actuele publicaties in de landelijke en regionale pers.

Imams
PvdA'er Ed Wallinga vroeg aandacht van burgemeester Mans voor imams die in hun moskeeën teksten van religieuze onverdraagzaamheid uitdragen. Hij vroeg of er ook in Enschedese moskeeën sprake is van `spanningen tussen religie en rechtsorde'. De burgemeester antwoordde dat daar geen signalen van zijn en dat de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente momenteel werkt aan het op gang brengen van een dialoog van verdraagzaamheid.

Loverboys
Raadslid Marianne Rauhé-Meijer (PvdA) stelde de burgemeester vragen over het fenomeen `loverboys', jongens die minderjarige meisjes met mooie woorden voor zich winnen om ze vervolgens in te zetten voor de prostitutie. Is bekend hoe groot het aantal slachtoffers in Enschede is en wat kan de gemeente eraan doen? De burgemeester antwoordde dat het aantal slachtoffers in Enschede onbekend is maar dat een team van deskundigen is geformeerd die nu nagaan hoe het probleem van de `loverboys' in preventieve zin kan worden aangepakt, onder meer via voorlichting van jongeren. Acties in de repressieve sfeer zijn volgens hem moeilijk te realiseren omdat misbruik door de `loverboys' vaak moeilijk te bewijzen is.

Uitgeprocedeerde asielzoekers
Wethouder Tymon de Weger kreeg van de raadsleden Shridat Salikram (PvdA) en Mariska van Heijster (Groen Links) vragen over de positie van uitgeprocedeerde asielzoekers. Concreet vroeg Van Heijster onder andere waarom de gemeente niet weigert om uitgeprocedeerde asielzoekers op `straat te zetten'. Veel andere gemeenten hebben dat uit protest tegen deze uit de nieuwe Vreemdelingenwet voortvloeiende verplichting expliciet geweigerd en steken daar veel geld in. Volgens De Weger laat de gemeente de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers nu over aan maatschappelijke instellingen. Die ontvangen daarvoor momenteel zo'n 45.000 euro voor. "Elk geval is in principe schrijnend maar ik sta als wethouder met de handen in het haar. Als ik actief uitgeprocedeerden ga opvangen trek ik die mensen juist aan en wordt het onbetaalbaar. Wel is er contact met het Rijk hierover want als we dit probleem willen oplossen dan moeten we in Den Haag duidelijk maken dat dit beleid niet werkt."

---

Raadsbesluiten

Huisvestingsproblematiek Stadskantoor
Het college van Burgemeester & Wethouders vraagt de Raad een krediet van bijna twee ton te verstrekken om het probleem van de huisvesting in het stadskantoor aan te pakken. In totaal is er 450.000 Euro nodig om de problematiek aan te pakken. Het zogenaamde `flex-kantoor' is nu overvol, te warm en niet `functioneel'.
Volgens René Tenkink (Groen Links) zijn er ernstige beoordelingsfouten gemaakt bij de bouw van het stadskantoor en de invulling van het systeem met flexibele werkplekken. De PvdA benadrukt dat het College en het ambtelijk management fouten hebben gemaakt. De sociaal-democraten vrezen zelfs dat 450.000 Euro niet voldoende zal zijn om het probleem op te pakken. Ook komen er geluiden uit de raad om het hele flexconcept maar te verlaten en men eist snel maatregelen. Verantwoordelijk wethouder Jeroen Goudt erkende in zijn beantwoording dat het concept van flexibel werken te zeer is "nagejaagd". Er is onvoldoende nagedacht over vragen als `welk werk komt in aanmerking voor flexibel werken en welke niet. "Daarom kan ik nu niet zeggen dat we het flexibel werken maar moeten afschaffen, kan ik ook geen maatregelen op korte termijn nemen. We moeten nu tijd krijgen om het probleem goed te analyseren: wie kan `flexen' en wie niet. Ondertussen kunnen we de problemen tijdelijk oplossen door een aantal werknemers elders onder te brengen." De raad ging met die uitleg akkoord.

Gezondheidscentrum Glanerbrug
De gemeenteraad heeft bewerkstelligd dat wethouder André Le Loux bij de voorbereiding van een bestemmingsplanwijziging voor de Jacob Roggeveenstraat en de Schoolstraat in Glanerbrug onderzoek zal doen naar de vestiging van een multifunctioneel centrum aldaar. Het college wil enkele huisartsen de mogelijkheid bieden zich gezamenlijk in een gezondheidscentrum, inclusief apotheek, te vestigen. Maar de wijkraad vreest voor leegstand in de wijk als de artsen hun pand zouden verlaten. De gemeenteraad heeft die geluiden opgepikt. Hij geeft in een breed ondersteunde motie, ingediend door het PvdA-raadslid Wallinga, aan dat voor de betroffen buurt een structuurplan moet worden ontwikkeld waarin ook plaats is voor een multifunctioneel centrum.

VVD-motie Monumentenbeleid
Raadslid Arnold Enklaar (VVD) stelde bij de behandeling van het voorstel Monumentenbeleid dat er meer vaart moet worden gemaakt met het gemeentelijk monumentenbeleid. Enklaar beklaagde zich erover dat de gemeente pas nu met een voorstel komt om het budget over 2001 te gaan gebruiken voor onder meer een inventarisatie van de monumenten. Intussen dreigt volgens hem ook de pot over 2002 voorlopig geen bestemming te krijgen. In een breed gesteunde motie maande hij het college tot spoed. Tevens besliste de raad dat een deel van het budget van 2002 zal worden ingezet voor inventarisatie van cultuur-historische objecten in het buitengebied en het ontwikkelen van een beleid ter instandhouding daarvan.

klik hier voor de besluitenlijst van deze raadsvergadering