Gemeente Eindhoven

Persbericht: 27 juni 2002, no. 109

Verkeersveiligheid verbeteren; sluipverkeer van en naar Nuenen terugdringen

Permanente en tijdelijke verkeersmaatregelen voor Airbornelaan

De gemeente gaat permanente en tijdelijke verkeersmaatregelen nemen om de verkeersveiligheid op de Airbornelaan en Kosmoslaan te verhogen. Op korte termijn voor de aanvang van het nieuwe schooljaar moeten snelheidsremmers zijn aangebracht. Over de manier en plaats van aanleggen overlegt de gemeente vooraf met de buurt en de hulpdiensten. De Airbornelaan blijft een gebiedsontsluitingsweg waarvan de maximumsnelheid wettelijk is vastgesteld op 50 km/uur; voor de Kosmoslaan geldt 30 km/uur.

Overige aanpassingen
De verkeersregelinstallatie op de kruising Sterrenlaan en Kosmoslaan wordt aangepast om sluipverkeer van en naar Nuenen te ontmoedigen. Op de black spot-kruising Airbornelaan / Suikerpeerstraat worden tijdelijke verkeersmaatregelen genomen, evenals op de Airbornelaan zelf tussen de Mercuriuslaan en de John F. Kennedylaan. Ook worden tijdelijk verkeersbrigadiers ingeschakeld, onder andere om met de gemeente samen het effect van de maatregelen te evalueren. Afhankelijk van het resultaat van de maatregelen wordt bezien of op lange termijn nog (extra) structurele maatregelen nodig zijn. De kosten van de verkeersmaatregelen bedragen 250.000,--.

De gemeente kiest voor dit pakket maatregelen omdat die relatief snel zijn uit te voeren. Een door de buurt gewenste wijziging van een eerder raadsbesluit (maak van de Airbornelaan een 30 km/uur weg i.p.v. een gebiedsontsluitingsweg waar 50 km/uur is toegestaan) kan op korte termijn voor de start van het nieuwe schoolseizoen niet worden gerealiseerd.