Ministerie van Verkeer en Waterstaat

27 juni 2002

'HSL-Boerderij' definitief naar Openluchtmuseum

Minister Netelenbos kiest voor behoud cultureel erfgoed

Minister Tineke Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag definitief besloten een monumentale boerderij in Hoogmade over te plaatsen naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Vandaag bracht zij persoonlijk een bezoek aan het zeventiende-eeuwse pand aan de Boskade dat plaats moet maken voor de aanleg van de Hogesnelheidslijn-Zuid (HSL-Zuid).

Na een verbouwing in de jaren '70 van de vorige eeuw is de boerderij een typerend voorbeeld geworden van een zeer ingrijpende ontwikkeling die op het platteland gaande is. Daarbij verliezen boerderijgebouwen hun agrarische functie en worden omgebouwd tot woonboerderij.

De minister gaf tijdens haar bezoek aan grote waarde te hechten aan het behoud van dit anders verdwijnende cultureel erfgoed. Daarom geeft zij opdracht de boerderij te verplaatsen naar het Openluchtmuseum in Arnhem waar deze weer in originele staat wordt opgebouwd. Inclusief exploitatie en onderhoud van de boerderij stelt de minister hiervoor een bedrag van maximaal 3 miljoen euro ter beschikking. Minister Netelenbos werd tijdens haar bezoek onder andere vergezeld door de directeur van het Openluchtmuseum, de heer Vaessen en Hoofdingenieur-directeur HSL-Zuid, de heer Bouter.