Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-persbericht

Rotterdam, 27 juni 2002

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen trend onder ondernemers

Geen plaats voor discriminatie

Drs C.H. van der Hoeven, President en CEO van Koninklijke Ahold N.V., in LBR-lezing 'Ondernemen Zonder Onderscheid'

Drs. C.H. van der Hoeven, President en CEO van Koninklijke Ahold N.V. heeft in het congrescentrum van de Erasmus Universiteit, op uitnodiging van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie, een inleiding gehouden over 'ondernemen zonder onderscheid'. Van der Hoeven ging met name in op het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen en het mogelijk maken en respecteren van diversiteit binnen ondernemingen, waarbij tegen discriminatie rigoureus dient te worden opgetreden.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen definieerde hij tot drie doelgebieden: Profit, Planet en People. AHOLD financiert onderzoek om de financiële waarden van deze drie P's ook in cijfers uit te kunnen drukken. Volgens Van der Hoeven is er onder visionaire ondernemers geen discussie over het feit dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aandeelhouderswaarde vertegenwoordigt. De gebeurtenissen van 11 september en de schandalen rond Enron en WorldCom bevestigen die trend, waarbij korte termijn denken en winstbejag plaats inruimen voor lange termijn denken en daaraan gekoppelde maatschappelijke en financiële belangen.

Van der Hoeven gaf in zijn lezing een nadere beschouwing van de drie P's. De P van Profit is duidelijk, transparant en een stevig mandaat aan mensen die geacht worden te weten hoe ze daar mee om moeten gaan. Op het Planet-, milieuvlak zijn er de laatste jaren steeds meer meetinstrumenten die het milieubeleid van bedrijven in kaart brengen en toetsing mogelijk maken. Maar de P van People, de sociale component wordt heel subjectief beleefd en is niet makkelijk te vatten in vastomlijnde definities of vergelijkbare metingen. In wezen gaat het om de bijdrage die bedrijven leveren aan het welzijn van klanten, medewerkers, leveranciers en andere betrokkenen.

Van der Hoeven wijst het Amerikaanse beleid om dit te vertalen in charitatieve dollars af. Hij pleit voor structureel bedrijfsbeleid. Daartoe behoren fundamentele rechten als het recht op respect, gelijke kansen, behoorlijke beloning maar ook het recht op verdere opleiding, inspraak en ontplooiing. Daarbij speelt diversiteit in rekrutering en promotiebeleid een belangrijke rol. Ahold-bedrijven streven bewust naar een sterke diversiteit van medewerkers in de ruimste zin van het woord. Om te kunnen "ondernemen zonder onderscheid" wordt ook onderscheid gemaakt, om achterstanden in te lopen die vooral in hogere functies nog altijd zeer groot zijn, en omdat niet iedereen dezelfde startpositie heeft.

Ook in Nederland kiest AHOLD voor een brede afspiegeling van de maatschappelijke omgeving in alle lagen van het bedrijf. AHOLD is ervan overtuigd dat die diversiteit zich vertaalt in een betere prestatie. Diversiteit is dan ook een van de speerpunten in het personeelsbeleid. Er zijn bijvoorbeeld trainingen voor leidinggevenden om betere beoordelingsgesprekken te kunnen voeren met het oog op cultuurverschillen. In de AH bedrijfskalender zijn alle feest- en gedenkdagen van diverse religies opgenomen en in de werkplanning wordt daarmee rekening gehouden.

Discriminatie wordt binnen het bedrijf keihard aangepakt. Er bestaat geen enkele tolerantie voor en is reden voor ontslag op staande voet. Dit komt wereldwijd enkele tientallen malen per jaar voor. Persoonlijk is Van der Hoeven ervan overtuigd dat discriminatie niet primair voortkomt uit verschillen in ras of huidskleur, maar uit verschillen in cultuur en religie, door andere waarden en normen, waarbij opvattingen niet begrepen worden of als bedreiging worden. Door tussen medewerkers met verschillende culturele achtergronden een open dialoog te bevorderen worden deze drempels verlaagd.

Van der Hoeven vroeg ook aandacht voor criminaliteitsproblemen die winkels in Nederland hebben. Bij die criminaliteit zijn de daders onevenredig vaak afkomstig uit een deel van de minderheidsgroepen De bestrijding van criminaliteit is daarom ook voor het tegengaan van vooroordelen en stigmatisering, en het bevorderen van integratie, van groot belang.

De tekst van de lezing is geplaatst op de website www.lbr.nl

Voor meer informatie over de lezing en het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt kunt u contact opnemen met Aranka Kellermann en Najat Bochhah, beiden medewerkers van het LBR, telefoon: 010-2010201 of per email: info@lbr.nl

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie organiseerde de lezing "Ondernemen zonder onderscheid" met aansluitend haar jaarlijkse receptie op donderdagmiddag 27 juni 2002, van 13.45 tot 17.30 uur, in het Erasmus Expo- & Congrescentrum te Rotterdam.

Het thema maatschappelijk ondernemen past bij nieuwe initiatieven van het LBR gericht op het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt.

De lezing maakt deel uit van de reeks jaarlijkse LBR-lezingen die altijd rond 1 juli worden gehouden. Na de start van de lezingenserie in 1999 met prof.dr. Alex van Stripriaan Luïscius ('1 juli: tussen symbool en actualiteit') en het jaar daarop met mr. Winnie Sorgdrager ('Kansen en valkuilen voor een Europees antiracismebeleid') heeft vorig jaar de schrijver Tahar Ben Jelloun de LBR-lezing gehouden, met als titel Apprendré à vivre ensemble ofwel Leren samenleven. Alle lezingen zijn als boek verschenen, en bij het LBR verkrijgbaar.

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie LBR, Hoofd Afdeling Communicatie

Jeroen Visser
Website LBR: www.lbr.nl Voor informatie, advies, documentatie en bestellngen: LBR Gebouw de Weenahof Schaatsbaan 51, 3013 AR Rotterdam
tel: 010 - 20 10 201
fax: 010 - 20 10 222

emailserver: www.lbr.nl/formulier.html