Akzo Nobel

Akzo Nobel koopt Crompton Industrial Specialties

Versterking van de wereldwijde surfactants positie

Arnhem, 28 juni 2002 Akzo Nobel Surface Chemistry, één van Akzo Nobels chemische business units, koopt Industrial Specialties van Crompton Corporation, met bedrijven in de Verenigde Staten, Europa en Azië, voor USD 95 miljoen. Industrial Specialties had in 2001 een omzet van USD 165 miljoen, voornamelijk in het Agro Surfactants segment in Noord Amerika. De omzet van Akzo Nobel Surface Chemistry over 2001 was USD 631 miljoen. De acquisitie is afhankelijk van de goedkeuring van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, waar nodig zal later ook elders goedkeuring worden aangevraagd.

Deze acquisitie past goed in de strategie van Akzo Nobel, om ons te concentreren op een wereldwijd vooraanstaande positie in specialty chemicals en deze door selectieve acquisities verder uit te bouwen, gefinancierd uit de eigen cash flow van Chemie, aldus Dag Strömqvist, lid van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel verantwoordelijk voor Chemie.

Hij voegt hieraan toe: Specialty surfactants heeft voor ons mondiaal een groot groeipotentieel. Met deze acquisitie versterken wij onze aanwezigheid in de markt voor chemical surfactants voor de landbouw en olievelden, terwijl we tegelijkertijd onze productlijn voor de reinigings-, huidverzorgings- en andere industriële markten uitbreiden. Ook wordt, conform de strategie van Chemie, onze positie in Noord-Amerika verder versterkt.

Fritz Fröhlich, Akzo Nobels Chief Financial Officer: Het kapitaal dat nodig is voor deze transactie was opgenomen in onze plannen voor 2002. De acquisitie vormt geen belemmering bij ons streven onze schuld aan het eind van het jaar met EUR 200 miljoen terug te brengen.

Rob Frohn, General Manager van de business unit Surface Chemistry: Bij Akzo Nobel Surface Chemistry is de afgelopen jaren een belangrijke rationalisering en herstructurering doorgevoerd, voornamelijk binnen onze Europese bedrijven, terwijl we geïnvesteerd hebben in Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Bovendien heeft zich in vrijwel alle onderdelen van de business een sterke groei voorgedaan. De aankoop van Industrial Specialties geeft ons niet alleen een aanmerkelijk sterkere positie in Noord Amerika. We zien het ook als een belangrijke stap in ons plan om een betere positie in Azië te verwerven. Deze acquisitie completeert onze aanwezigheid in Europa en maakt ons daadwerkelijk een mondiale speler.

De acquisitie voegt productiebedrijven in Houston en Fort Worth (Texas, Verenigde Staten) en in Singapore toe. Ook valt er Research & Development en Technical Service personeel onder in Dublin (Ohio, Verenigde Staten) en in Singapore en Genève (Zwitserland). Verder heeft Industrial Specialties nog verkoop- en onderhoudspersoneel in België, Brazilië, Canada, Duitsland, Indonesië, Maleisië, Mexico, de Filippijnen, Taiwan en het Verenigd Koninkrijk.

De business sluit uitstekend aan bij onze huidige activiteiten en door deze te integreren kan van de sterkte van beide bedrijven worden geprofiteerd, aldus Frohn. Wij gaan nu met het management van Industrial Specialties om de tafel gaan zitten en de toekomstige organisatiestructuur voor het bedrijf bepalen en zo snel mogelijk implementeren.

Internet: www.akzonobel.nl; www.surface.akzonobel.com

Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343