19N Heerlen/Riad, 28 juni 2002

Gezamenlijk persbericht

Verkoop DSM Petrochemicals aan SABIC afgerond

De verkoop van de petrochemische activiteiten van DSM aan Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) is afgerond. Daarmee zijn de activiteiten van DSM Petrochemicals in Geleen (Nederland) en Gelsenkirchen (Duitsland) met terugwerkende kracht per 1 januari 2002 overgegaan in handen van SABIC.

Tijdens ceremoniële bijeenkomsten in Geleen (maandag 1 juli) en Gelsenkirchen (dinsdag 2 juli) zal DSM-bestuursvoorzitter Peter Elverding het roer over de betrokken activiteiten overdragen aan Mohamed Al-Mady, Vice Chairman en Managing Director van SABIC.

De transactie omvat de overdracht van alle aandelen van de onder DSM Petrochemicals vallende ondernemingen, de daarbij behorende DPC-deelnemingen en -verkoopactiviteiten en de betrokken technologieposities, patenten en merknamen.

DSM Petrochemicals had in 2001 een omzet van EUR 2,4 miljard en zet jaarlijks circa 2,6 miljoen ton polymeren af, vooral in Europa. In totaal zijn zo'n 2.300 DSM-medewerkers overgegaan naar SABIC: de 2.060 werknemers van DSM Petrochemicals, waarvan 1.530 in Geleen en 530 in Gelsenkirchen, plus 220 medewerkers van andere DSM-onderdelen die uitsluitend ten behoeve van DPC werkzaam zijn.

DSM

DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van bijna EUR 6 miljard en telt wereldwijd 20.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen. DSM behoort in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau

van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen.

SABIC

SABIC, de grootste petrochemische onderneming in het Midden-Oosten, is gevestigd in Riad, Saoedi-Arabië en werd opgericht in 1976. De Saoedische overheid besloot toen om de bij de winning van olie vrijkomende gasvormige koolwaterstoffen te gebruiken als grondstof voor de productie van chemicaliën en polymeren. Van de aandelen van SABIC is 70% in handen van de overheid. De resterende 30% wordt gehouden door particulieren in Saoedi-Arabië en andere landen van de Gulf Cooperation Council (GCC).

SABIC heeft onlangs zijn activiteiten geherstructureerd en zal per 1 september 2002 een nieuw besturingsmodel invoeren. SABIC zal dan bestaan uit zes Strategic Business Units (SBU's): Basic Chemicals; Intermediates; Polyolefins; PVC & Polyester (die in een nieuwe divisie Petrochemicals worden ondergebracht); Fertilizers en Metals. Er worden twee nieuwe divisies gevormd: de divisie Global Businesses, die verantwoordelijk is voor overzeese productieactiviteiten, en een Shared Services Organization die begin 2003 in het leven zal worden geroepen. Deze functies zullen worden ondersteund door een concernstaf bestaande uit Human Resources, Corporate Finance, Corporate Control en Research & Technology (R&T).

SABIC heeft in Saoedi-Arabië twee grote industriële locaties (Al-Jubail en Yanbu) met zestien productiecomplexen van wereldschaal. Een aantal daarvan wordt bedreven in samenwerking met multinationale partners, zoals ExxonMobil, Shell, Fortum, Ecofuel/ENI en Mitsubishi Chemicals. Daarnaast heeft SABIC nog belangen in drie productiecomplexen in Bahrein. De totale productiecapaciteit van SABIC is de laatste zestien jaar aanzienlijk gestegen tot 35 miljoen ton per jaar in 2001.

SABIC heeft wereldwijd ongeveer 14.500 medewerkers in dienst, de meesten in Saoedi-Arabië. In 2001 had de onderneming een omzet van ca. SR 29 miljard (EUR 8,9 miljard) en een nettowinst van ca. SR 1,8 miljard (EUR 550 miljoen).