AUTORITEIT-FM

Complexe financiële producten worden inzichtelijk gemaakt

Raad van Financiële Toezichthouders geeft startschot voor Financiële Bijsluiter

Met de presentatie van het jaarverslag van de Raad van Financiële Toezichthouders (RFT) is vandaag het startschot gegeven voor de publiekscampagne rond de Financiële Bijsluiter. Deze wordt per 1 juli 2002 verplicht gesteld bij het aanbieden van complexe financiële producten aan de consument. De Financiële Bijsluiter is ontwikkeld door de RFT, welke bestaat uit de Autoriteit Financiële Markten (Autoriteit-FM), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK). Met de Financiële Bijsluiter wordt de consument geïnformeerd over de aard en risico's van een complex financieel product. Ook wordt het mogelijk om de producten van verschillende aanbieders te vergelijken. De publiekscampagne, met als pay-off 'Voor alle duidelijkheid: De Financiele Bijsluiter', komt op televisie en radio, in landelijke dagbladen en in huis-aan-huis-bladen, op abri's en op het internet. Vanaf maandag is de speciale internetsite www.definancielebijsluiter.nl on-line.

Het voorzitterschap van de RFT is tot 1 september van dit jaar belegd bij de Autoriteit-FM. Voorzitter Docters van Leeuwen schetste tijdens de presentatie van het jaarverslag de ontwikkelingen inzake de hervorming van het financiële toezicht in Nederland. Mijlpalen die deze hervorming kenmerken zijn --naast de introductie van de Financiële Bijsluiter- onder meer de naamsverandering van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) naar Autoriteit Financiële Markten en de overdracht van het toezicht op het consumentenkrediet door DNB aan de Autoriteit-FM. Verder hebben vier kruisbenoemingen plaatsgevonden in het bestuur c.q. de directie van DNB en de PVK met het oog op een intensievere samenwerking. In de loop van 2002 wordt het gedragstoezicht inzake de Wet toezicht beleggingsinstellingen overgeheveld van DNB naar de Autoriteit-FM en het prudentiële toezicht op effecteninstellingen, niet-banken gaat van de Autoriteit-FM naar DNB.

Het hervormingsproces van het toezicht is gebaseerd op een wijziging van het sectorale toezicht naar een vorm van functioneel toezicht. In dit model is het prudentiële toezicht belegd bij DNB en PVK, de Autoriteit-FM neemt het gedragstoezicht voor haar rekening. Ook in dit nieuwe toezichtmodel zal de RFT als platform voor overleg blijven bestaan.