NATIONALE PORTEFEUILLEMAATSCHAPPIJ

PERSBERICHT

NPM NEEMT AFSTAND VAN DE DEELNEMINGEN IN ACP EN IN LOTUS BAKERIES

NPM heeft haar participatie van 28,3% in ACP (ACIDE CARBONIQUE PUR) afgestaan aan een maatschappij die door de familie de MURGA wordt gecontroleerd. Deze deelneming, die in 1990 werd verworven, is de illustratie van een geslaagde samenwerking tussen twee familiebedrijven die met succes hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van de Maatschappij waarvan ze aandeelhouders waren of zijn, door de inspanningen die ter zake door het management werden voorgesteld en geleverd, te ondersteunen. De verdere uitoefening, door de vertegenwoordigers van de NPM-groep, van de mandaten van bestuurders die ze in de verschillende entiteiten van de groep ACP bekleden, illustreert de uitstekende relaties die tussen de twee groepen bestaan.
Deze transactie zal, in de geconsolideerde en eng geconsolideerde rekeningen van het tweede kwartaal 2002, een meerwaarde van ongeveer EUR 7 miljoen tot gevolg hebben; het samengesteld jaarlijks rendementspercentage dat op deze investering wordt gerealiseerd, bedraagt 11,2% (termijn van het bezit: 12 jaar; hefboomeffect: geen; risicoprofiel: heel laag).
***
Enkele maanden na de omruiling van haar participatie in INTERWAFFLES tegen 6,5% van het kapitaal van LOTUS BAKERIES heeft NPM de aandelen die ze in LOTUS BAKERIES bezat, afgestaan. NPM zal zo een meerwaarde van EUR 0,7 miljoen op het boekjaar 2002 hebben gerealiseerd, bovenop de meerwaarde van EUR 6,2 miljoen die gedurende de vorige boekjaren eng geconsolideerd werd gerealiseerd (EUR 3,8 miljoen geconsolideerd) op de al gerealiseerde afstanden van SUZY, DESOBRY en DRIEHOEK. Met deze operatie wordt de investering die in 1997 in deze groep werd gerealiseerd, definitief afgesloten. Globaal zal ze een samengesteld jaarlijks rendement van 20% hebben opgeleverd (duur van het bezit: 5 jaar; hefboomeffect: nihil; risico: hoog).

***
De huidige afstanden moeten worden gezien in het licht van het feit dat NPM zich, binnen haar private equity portefeuille, sedert enkele maanden opnieuw concentreert op grotere en controledeelnemingen (in voorkomend geval op gezamenlijke gecontroleerde deelnemingen), en zich terugtrekt uit niet gecontroleerde participaties of participaties die tot volle rijpheid zijn gekomen.