Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

28-05-2002
'Gruwelijke bustocht' langs bouwprojecten

LEEUWARDEN - In het kader van de dag voor de architectuur organiseert cultuurorganisatie Keunstwurk uit Leeuwarden vrijdag 28 juni een 'Gruwelijke bustocht langs lelijk Fryslân'. Volgens de initiatiefnemers voert de tocht langs 'migraine bezorgende dorpsuitbreidingen en jammerlijk mislukte projecten'.

Doel van de bustocht is kritisch leren kijken naar gebouwen of kunstwerken die de Friese openbare ruimte te bieden hebben. De te bezoeken locaties zijn onderverdeeld in de categoriën kitsch, aanstellerij, humor en puinhoop. Deelnemers van de bustocht kunnen zelf als jury fungeren en zo het lelijkste gebouw of kunstwerk van Fryslân benoemen. Voorbeelden van lelijke plaatsen zijn de witte schimmelwijk in Burdaard en de rode 'flippobrug' in Oosterwolde.

Kunstcriticus Peter Karstkarel voorziet de busreizigers onderweg van commentaar. Hij raadt deelnemers van de bustocht aan om voor therapeutische nazorg te zorgen, mochten zij somber worden van de lelijke kunstwerken.

De dag voor de architectuur, die dit jaar het thema 'De tijd vliegt' heeft meegekregen, staat in het teken van de snelle veranderingen die Nederland op bouwkundig gebied heeft doorgemaakt. De officiële opening van de dag is in de Haarlemmermeer. De organisatie van de dag heeft voor deze gemeente gekozen omdat de veranderingen hier goed zichtbaar zijn. De luchthaven Schiphol, de Floriade en de komst van verscheidene Vinex-locaties hebben het uiterlijk van de Haarlemmermeer het afgelopen decennium ingrijpend veranderd.
(bron: Woonkrant.nl)

Copyright Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (V.B.O.), typefouten voorbehouden