Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

28/06/02 Prinses Margriet opent zomertentoonstelling Koninklijk Paleis Amsterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent vrijdag 28 juni 2002, in aanwezigheid van de Poolse minister van Cultuur, de heer A. Celinski en de Poolse ambassadeur, mevrouw dr. M. Wodzynska-Walicka, de zomertentoonstelling Tilman van Gameren (1632 - 1706), Een Hollandse hofarchitect in Polen in het Koninklijk Paleis te Amsterdam. De tentoonstelling toont een selectie van tekeningen van Tilman van Gameren, een nu vrijwel onbekende succesvolle navolger van Jacob van Campen, de architect van onder meer het Koninklijk Paleis Amsterdam. Als hofarchitect in Polen heeft van Gameren vele paleizen in en om Warschau gebouwd en ingericht, waaronder het onvolprezen Krasinski Paleis dat geïnspireerd is op het Amsterdamse stadhuis en huidige Koninklijk Paleis.

De tekeningen van Tilman van Gameren zijn enige jaren geleden gevonden in het archief van de universiteit van Warschau en bevatten ontwerpen voor interieurs, tuinen, gedenktekens, landhuizen, kerken en stadspaleizen. Vrijwel al zijn tekeningen, van schets tot uitgewerkt detail, zijn bewaard gebleven en tonen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit. Tilman van Gameren vertrok in 1650 uit Utrecht naar Venetie. In 1660 reisde hij met prins Lubomirski naar Polen, waar zijn loopbaan een succesvolle wending nam. Naast het Amsterdamse stadhuis nam hij het ontwerp voor het Haagse Paleis Huis ten Bosch in allerlei bouwprojecten als uitgangspunt.

De tentoonstelling is geopend van 29 juni tot en met 26 september, dagelijks van 11.00 - 17.00 uur (september van 12.30 uur). De tentoonstelling zal na de zomer verhuizen naar het Koninklijk kasteel te Warschau.