Gemeente Leiden

Verhalen van Steden

'Laten zien wat we aan cultuur in huis hebben'

In het kader van het project 'Verhalen van Steden' zijn dit jaar in de stad een tentoonstelling en een grote muziektheaterproductie te zien. Daarnaast wordt op 28 juni in de Hooglandse kerk een Rembrandtconcert opgevoerd.

CULTUUR EN EDUCATIE - De gemeente Leiden verzorgt samen met zeven andere middelgrote Zuid-Hollandse steden het project Verhalen van Steden, een onderdeel van het landelijke programma Actieplan Cultuurbereik. De gemeente wil graag het culturele erfgoed van de stad promoten. Projectleider Jacqueline Verstappen van Cultuur en Educatie: 'Laten zien aan een breed publiek wat we aan cultureel erfgoed, aan eigen historie, in huis hebben, zeg maar. Dit jaar ligt de nadruk op het verleden van Leiden.'

Om te beginnen wordt in de Hooglandse Kerk op 28 juni het Rembrandtconcert opgevoerd. Een klassiek concert dat geïnspireerd is op de schilderwerken van de Leidse grootmeester. 'Tijdens het concert worden de werken van Rembrandt vertoond op een groot scherm. De gemeente levert een bijdrage om het mogelijk te maken.'

Hotz

Een andere culturele Leidse grootheid, dit keer een literaire, wordt ook in het zonnetje gezet. Rond de schrijver F.B. Hotz (1922-2000) is een muziektheatervoorstelling 'Het geluid van Hotz' opgezet. De professionele acteurs beginnen na de zomervakantie met repeteren. Jacqueline Verstappen meldt dat het gezelschap 'De Bonte Koe Spelen' nog op zoek is naar een mooie, geschikte locatie in de stad.

Om de reeks af te ronden wordt begin volgend jaar in De Lakenhal een speciale tentoonstelling, 'Vervolging en bescherming, joden in Leiden in de periode 1933-1945' opgezet. De tentoonstelling moet voor iedereen, met name ook voor de basisschoolleerlingen, begrijpelijk en interessant zijn. Volgens Verstappen is dit 'een vergeten stukje stadsgeschiedenis'. Het museum hoopt de tentoonstelling in maart 2003 te openen.