VERENIGING PAARDENTOERISME

Feestelijke afronding van project Paardentoerisme Twente/Achterhoek

Vrijdag 28 juni 2002 zal, in bijzijn van de heer J.C. Boxem, bestuur en leden van de Vereniging Paardentoerisme en diverse organisaties die betrokken zijn geweest bij het project Paardentoerisme Twente/Achterhoek van de Vereniging Paardentoerisme, een feestelijke afronding plaatsvinden van dit project.

In 2000 is het project van start gegaan, waarbij de Vereniging zich ten doel had gesteld het bestaande ruiterroutenetwerk uit te rusten met uiteenlopende faciliteiten die het rijden in Gelderland aantrekkelijker maken. 'Het bleek namelijk dat ruiterroutes veel beter functioneren in samenhang met een goed voorzieningennetwerk', aldus de heer Dijkman voorzitter van de Vereniging Paardentoerisme. De afgelopen twee jaar is de Vereniging aan de slag gegaan om het bestaande routenetwerk, van circa 1.000 km, uit te rusten met een goed gestructureerd faciliteitennetwerk. Daarnaast heeft zij er voor gezorgd dat door ontwikkeling van goed kaartmateriaal en bewegwijzering routes eenvoudig te volgen zijn. De Vereniging heeft dit echter niet alleen gedaan, maar in samenwerking met ondernemers uit het gebied, de Stichting Hippisch Toerisme, Achterhoeks Bureau voor Toerisme, Gelders/Overijssels Bureau voor Toerisme, DLV Adviesgroep, Innovatiesteunpunt Wageningen Inmiddels zijn er voor zowel dagritten als meerdaagse tochten en vakanties diverse voorzieningen, als rustplaatsen, beweidings- en stallingsmogelijkheden, overnachtings-faciliteiten voor ruiters, koetsiers en paarden, sanitaire en horeca-voorzieningen, langs de routes aanwezig. Naast eerder genoemde onderdelen heeft kwaliteit een belangrijke rol gespeeld in het project. Om kwaliteit te kunnen garanderen is door de Vereniging Paardentoerisme een aantal kwaliteitseisen vastgesteld waar deelnemende bedrijven aan moeten voldoen. Op deze manier kunnen ruiters en koetsiers zorgeloos op vakantie gaan of een dagrit ondernemen.

Tijdens de uitvoering van het project is gebleken dat het een voorbeeldproject voor vele regio's is geworden. Vanuit diverse regio's, samenwerkingsverbanden en/of verenigingen is interesse getoond. Inmiddels krijgt het project al navolging in zowel regio's in Nederland als in Duitsland.

Dit project onderscheidt zich van projecten met alleen ruiterroutenetwerken, door verweving van ruiterroutes met ondernemers nabij deze routes, gezamenlijke informatie-voorziening en de kwaliteitsstandaard voor accommodaties en voorzieningen. Het aanbod van een ruiterroutenetwerk met voorzieningen biedt een duidelijke meerwaarde en is in deze omvang (nog) de eerste in haar soort.

Dit project is tot stand gekomen en een succes geworden door financiële bijdragen van het Ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij, de Provincie Gelderland, WCL Winterswijk en WCL De Graafschap, de gemeente Zelhem en bijdragen van ondernemers. Vanwege het grote succes, de groeiende belangstelling van ondernemers om deel te mogen nemen en toenemende interesse van ruiters/koetsiers om in dit gebied te komen recreëren, wil de Vereniging een vervolg aan het project geven. Uitbreiding van het aantal deelnemende bedrijven, samenwerking tussen deelnemende bedrijven, professionalisering, etc. zullen in de nieuwe projecten aan de orde komen. Voor deze activiteiten worden opnieuw subsidies aangevraagd.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht meer informatie willen over het project of over de mogelijkheden om eventueel deel te nemen, dan kunt u contact opnemen met de heer G.H. Dijkman, tel. 06-53417849.


---