Katholieke Universiteit Nijmegen

Uitreiking 28 juni in Leuven
Europese aanmoedigingsprijs voor celfysioloog Hoenderop Voor de tweede keer op rij komt een Nijmeegs onderzoeker in aanmerking voor de ´Excellent Young Researchers Prize´, een initiatief van het Network of Euregional Universities (NEU).
Celfysioloog dr. Joost Hoenderop mag de prijs op vrijdag 28 juni in Leuven in ontvangst nemen.

De in 1998 ingestelde aanmoedigingsprijs is bedoeld voor jonge onderzoekers die in Europees-universitair verband aan een wetenschappelijk project werken. De prijs is een initiatief van het Network of Euregional Universities (NEU), een samenwerkingsver-band tussen de Katholieke Universiteit Leuven, de Universiteit Twente, de Universität Dortmund, de Westfälische Wilhelms-Universität Münster, de Universität Osnabrück en de Katholieke Universiteit Nijmegen. De prijs bestaat uit een certificaat en een geldbedrag van 6000 Euro.

Dr. Joost Hoenderop (32) ontdekte tijdens zijn promotieonderzoek een nieuw eiwit dat een cruciale schakel vormt bij de handhaving van de calciumbalans in het lichaam. Dat eiwit kreeg de naam eptiheliale calciumkanaal of EcaC. Hij promoveerde twee jaar geleden en werkt nu - met een vernieuwingsimpuls van NWO voor ´dwarse´ onderzoekers aan onderzoek maar de werking van het eiwit. Hij kijkt met name of nierfalen of osteoperose mogelijk worden veroorzaakt doordat het eiwit niet werkt.
Joost Hoenderop is verbonden aan de afdeling celfysiologie, onderdeel van het Nijmegen Center for Molecular Life Sciences (NCMLS). Hij werkt sinds 1999 samen met prof. B. Nilius van de Katholieke Universiteit Leuven. Gezamenlijk publiceerden ze de afgelopen jaren negen wetenschappelijke artikelen. Deze open en productieve aanpak tussen de onderzoeksgroepen fysiologie Leuven en celfysiologie Nijmegen zal de samenwerking tussen de twee universiteiten verder verstevigen, aldus de voordracht.

De uitreiiking vindt plaats op vrijdag 28 juni om 15.00 uur in het Spoelberchmuseum, Heilige Geestcollege, Naamsestraat 40 te Leuven. 20-6-2002