Gemeente Helden

Komende vrijdag 28 juni: officiële opening nieuw fietspad Heldense Bossen
Komende vrijdag 28 juni wordt het nieuwe fietspad Heldense Bossen officieel geopend. Alle instanties en organisaties die betrokken zijn geweest bij dit project, zijn uitgenodigd voor deze feestelijke gebeurtenis die om 15.00 uur van start gaat. Verbinding Baarlo - afwateringskanaal Sinds vele jaren hebben de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree, Meijel en Roggel en Neer zich verenigd in een zogenaamd intergemeentelijk samenwerkingsverband recreatie en toerisme met de naam 'Land van Peel en Maas'. In 1995 werd in een gezamenlijk beleidsplan het voornemen uitgesproken, om met een nieuw fietspad door de Heldense Bossen een fysieke verbinding te maken tussen het gebied van de Kesselse Bergen in Baarlo en Kessel en het afwateringskanaal op de grens van Helden en Neer. Deze verbinding werd gemist door zowel toeristen als door de eigen inwoners uit de streek.

Fietsroutenetwerk
Met de voorbereidingen werd gewacht totdat er duidelijkheid was over een ander initiatief van de vijf gemeenten van het Land van Peel en Maas; het opzetten van een fietsknooppuntensysteem. Vele andere gemeenten sloten zich later aan bij dit initiatief, zodat een uitgebreid regionaal fietsroutenetwerk kon worden ontwikkeld. Nadat de ontwikkeling ervan gereed was, gingen in 1999 gingen de eerste voorbereidingen voor het nieuwe fietspad Heldense Bossen van start. Het tracé werd meegenomen in het op te zetten fietsknooppuntensysteem en werd uitgestippeld in nauw overleg met de Stichting Bosbeheer Helden e.o. Met deze stichting vond tevens intensief overleg plaats over de benodigde grondaankopen en over de soort verharding van het fietspad. Uiteindelijk is gekozen voor een halfverharding van Provence. Het is een granulaat afkomstig uit Frankrijk.

Tracé van fietspad
Nadat alle procedures waren afgerond, kon in het najaar van 2001 worden gestart met de aanleg van het fietspad met een lengte van 3.5 km. De werkzaamheden verliepen voorspoedig en waren in december 2001 afgerond. Daarmee was het ontbrekend tracé tussen de knooppunten 56 en 65 alsnog gerealiseerd en is Helden een erg fraai fietspad rijker. Het fietspad heeft aan de Baarlose zijde aansluiting op het bestaande schelpenpad en loopt richting Kesselseweg. Hier is via een fietssluis gezorgd voor een veilige oversteek. Na deze oversteek loopt het fietspad door tot aan de Landerdweg nabij het afwateringskanaal.

Opening
Vele toeristen en inwoners hebben het fietspad inmiddels ontdekt. De ontvangen reacties zijn zeer positief. Met name de afwisseling in het landschap, de breedte van het fietspad en het goede milieuvriendelijke wegdek stemmen de fietsers zeer tevreden. Komende vrijdagmiddag wordt het fietspad op gepaste wijze officieel geopend. Een fietstocht over het nieuwe fietspad maakt uiteraard onderdeel uit van deze feestelijke gebeurtenis.


-