Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

28/06/02 Prins Bernhard hecht cravatte aan vaandel regiment Stoottroepen te Paleis Soestdijk

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden hecht vrijdag 28 juni 2002 op het bordes van Paleis Soestdijk een cravatte aan het vaandel van het regiment Stoottroepen.
Op de lange strook van de cravatte staat vermeld: REGIMENT STOOTTROEPEN PRINS BERNHARD, op de korte strook: 29 - 6 - 2002.

Het regiment Stoottroepen is het infanterieregiment met de kortste geschiedenis binnen de Koninklijke Landmacht. Het regiment is ontstaan uit de knokploegen van het verzet in de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 gaf Prins Bernhard de opdracht voor het vormen van een militair verband, bestaande uit personen die actief betrokken waren bij het gewapend verzet. Na de oorlog zijn de stoottroepen ingezet in het voormalig Nederlands Indië en Nieuw-Guinea. Vanaf 1963 maakten de Stoottroepen als 41 Pantserinfanteriebataljon deel uit van de 11 infanteriebrigade. In 1995 is het regiment van pantserinfanterie naar luchtmobiel gegaan onder de naam 13 Infanteriebataljon luchtmobiel.

Het bataljon heeft twee maal gediend in Bosnië (UNPROFOR en SFOR 7), in Kosovo (KFOR) en onlangs in Afghanistan (ISAF). In eigen land hebben de stoottroepen onder andere steun verleend bij de watersnood in Noord Nederland in december 1998 en bij de varkenspestcrisis en de MKZcrisis in 2001, waarbij aan de grens de douane is gesteund bij het controleren van het verkeer.